КУРТИ ПРИЗНАО ПОРАЗ! Ништа од уједињења лажне државе и Албаније док год Српска листа има десет мандата

Новости онлине

04. 03. 2021. у 18:26

КУРТИ ПРИЗНАО ПОРАЗ! Ништа од уједињења лажне државе и Албаније док год Српска листа има десет мандата

Фото: Танјуг/АП

Не могу учинити дијалог са Србијом првим приоритетом нове владе, рекао је Аљбин Курти приликом посете Ђирокастру у оквиру предизборне кампање своје партије у Албанији за изборе у тој земљи, заказане за 25. април.

Он је додао да докле год Српска листа има 10 места у парламенту, тзв. Косово неће моћи да промени Устав како би се ујединило једног дана са Албанијом.

На питање да ли се након састанка са Лајчаком променио његов став у вези дијалога са Србијом, јер је у предизборној кампањи говорио да то неће бити приоритет за њега ако победи, Курти је одговорио:  

- Што се тиче дијалога са Србијом, у јавном мњењу је значај овог дијалога на шестом или седмом месту. Рекао сам да правим консензус да га доведем на четврто место. Али га не могу учинити првим приоритетом, јер се то не свиђа грађанима, а ја њима одговарам. Мој став се није променио ни после састанка са Лајчаком, па су тако прва два приоритета и даље запошљавање и правда. Приоритет је и пандемија, а након тога би могао бити дијалог са Србијом, који би иначе требао бити добро припремљен и принципијелан. У досадашњем дијалогу, (тзв.) Косово је било много више тема него фактор. У нашој влади, у дијалогу са Србијом, (тзв.) Косово постаје фактор - рекао је Курти. 

О томе какво би по њему расположење грађана Албаније било по питању референдума о уједињењу са тзв. Косовом, Курти каже.

- На (тзв.) Косову нам недостаје закон о референдумима. Једна од обавеза које смо преузели на себе у предизборној кампањи, јесте да смо се обавезали и на закон о референдумима. Али закон о референдумима није довољан. На несрећу, када је Устав (тзв.) Косова усвојен у јуну 2008. године, члан 1.3 каже да немамо праву да придружимо другој држави. Морамо то променити једног дана, али то се не ради брзо и лако. Јер су нам такође потребни гласови две трећине мањина у скупштини.

(Косово Онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)