ПОДРЖАЛИ ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Епархија рашко-призренска о помоћи државе опстанку срба на КиМ

Танјуг

27. 02. 2021. у 09:59

ЕПАРХИЈА рашко-призренска подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића, изнету на састанку с политичким представницима Срба са Косова и Метохије, да држава Србија предузме додатне конкретне кораке, како би помогла опстанак Срба на Косову, саопштено је данас из те епархије.

ПОДРЖАЛИ ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Епархија рашко-призренска о помоћи државе опстанку срба на КиМ

Фото СПЦ

У саопштењу које је потписао епископ рашко-призренски Теодосије, истиче се да је посебно важно да ће финансијску помоћ добити сви грађани који живе на Косову и Метохији, незапослени по 200 евра по особи, а запослени и свако дете по 100 евра.

Оценује се да ће та финансијска помоћ државе знатно допринети економском опоравку српског народа који је додатно угрожен због недавних поплава и пандемије корона вируса.

Како се додаје, епархија поздравља најаву градње КБЦ у Грачаници и модернизацију постојећег КБЦ у северној Косовској Митровици, као и улагања у образовне установе и инфраструктуру у српским срединама.

"Косовска Митровица и Грачаница су два центра од кључног значаја за здравство и образовање нашег народа на Косову и Метохији. Овим најавама и конкретним мерама које ће бити предузете, држава Србија јасно шаље поруку да чврсто остаје уз свој народ на Косову и Метохији, и северно и јужно од реке Ибра, што ће значајно допринети охрабрењу и помоћи онима који су у тешкој економској ситуацији", наглашава се у саопштењу.

Подсећа се да епархија већ годинама, уз помоћ Канцеларије за Владе Србије Косово и Метохију опстаје са свештенством, монаштвом и верним народом у веома тешким безбедносним и економским условима, преноси Косово онлајн.

"Ово је прилика да се још једном, и на овај начин, захвалимо нашој држави и нашем народу који живи у централној Србији и дијаспори, на свој помоћи коју нам несебично пружају", каже се у саопштењу.

Додаје се да је Србима са Косова сасвим јасно да су држава Србија и СПЦ од кључног значаја за опстанак народа и очување Косова.

"Доприносећи, свако на свој начин и у оквиру својих могућности и одговорности, имамо историјску обавезу да заштитимо и очувамо оно што поседујемо и посебно тиме, да охрабримо наш народ на живот, који је и поред свих невоља и недаћа остао на овим просторима", каже се у саопштењу.

Такође се изражава нада да ће се и они који су под разним притисцима морали да се одселе у догледно време вратити својим домовима и огњиштима, где год је то могуће.

"Као Црква остајемо и даље дубоко посвећени јачању јединства у нашем народу, око наших вековних светиња и духовних вредности, које су нас вековима и очувале на овим светим просторима", истиче се у саопштењу епархије рашко-призренске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)