ЗАВРШЕН САСТАНАК СА СРБИМА СА КИМ: Вучић најавио велике пројекте (ВИДЕО)

Новости онлине/ Д. Зечевић

26. 02. 2021. у 11:01

ЗАВРШЕН САСТАНАК СА СРБИМА СА КИМ: Вучић најавио велике пројекте (ВИДЕО)

Фото: Д.Зечевић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас се у Куршумлији састао са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије.

Председник је упознао представнике Срба са Косова и Метохије са ситуацијом пред долазак специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али и најавио да ће Србија значајно новчано помоћи српском народу на КиМ и наставити да улаже у важне пројекте.

Председника су сачекали директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић и председник општине Куршумлија Радољуб Видић.Састанку су присуствовали и министри Златибор Лончар, Бранислав Недимовић, Синиша Мали, Анђелка Атанасковић, представници министарства просвете, Зоран Дробњак.


У КУРШУМЛИЈИ ПРИСУТАН ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕДСТАВНИКА СА КИМ

Са Косова и Метохије дошло је више десетина представника - политичких, као и директора. Ту је и ректор приштинског Универзитета Здравко Витошевић.


11:55 ЗАВРШЕН САСТАНАК У УЖЕМ ФОРМАТУ

Завршен је састанак у ужем формату председника Вучића, министара, директора Канцеларије за КиМ и ужег руководства Српске листе.

12:01 ПОЧЕО САСТАНАК ВУЧИЋА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА СА КИМ

Састанак председника Вучића са 70 представника политичког и институционалног живота Срба са Косова и Метохије почео је око поднева. Састанку присуствује и пет министара.
 

12:39 РАЗГОВОРИ ЈОШ ТРАЈУ

Разговори о актуелној ситуацији на КиМ и позицији Српске листе уочи формирања нове тзв. косовске владе Вучића и представника Срба још трају.


13:00 ЗАВРШЕН САСТАНАК

Састанак Срба са КиМ и председника и министара завршен је.

13:08 У ТОКУ ОБРАЋАЊЕ РАКИЋА

Горан Ракић, председник Српске листе, изрази је захвалност председнику.

Он се захвалио Вучићу на томе што је одржан заједнички састанак са представницима Срба.

- Нама састанци значе јер ту пупчану врпцу са државом Србијом нико неће моћи да пресече. Тражили смо још оваквих састанака, надам се још једном сусрету - рекао је он.


13:14 ВУЋИЋ О НОВИМ ПРОЈЕКТИМА

- Више од 43.800 гласова које је добила Српска листа, довољно јасно говоре колика је подршка Српској листи. Без обзира што су неки улагали много новац, нису успели. Ја сам Србе са КиМ упознао са доласком Лајчака, о безбедносним проблеми на КиМ, али и конкретним пројектима. Клиничко болнички центар Косовска Митровица, као и нови КЦ у Грачаници, као и нови путеви – све су то будући пројекти. Биће урађен магистрални пут од Јариња до Косовске Митровице. Говорили смо и о посебним пројектима у Косовском Поморављу, али и у Штрпцу – рекао је председник Вучић


13:20 ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ СРБИМА НА КИМ

Вучић је истакао да они који живе на КиМ могу да очекују нову финансијску помоћ, и то незапослени по 200 евра, док ће сви запослени као и свако дете добити по 100 евра.
-Договор је са Канцеларијом за КиМ да посебну финансијску помоћ упутимо не онима који су пријављени, него онима који живе на КиМ -  рекао је Вучић.
-То значи да ће петочлана породица, у којој родитељи раде и имају троје деце, добити 500 евра, а ако су родитељи незапослени 700 евра.

13:20 МОГУЋЕ ОДЛАГАЊЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

- Добио сам одређене информације, па је могуће одлагање седнице Савета за националну безбедност. У сваком случају, држава ће се озбиљно и одговорно борити против организованог криминала. Све што могу да кажем, када будемо све чињенице ставили на сто и кад предочимо народу, благо речено, народ ће бити шокиран - рекао је председник.

Фото: Д.Зечевић

 

13:25 ВУЧИЋ О СИНИШИ МАЛОМ

Председник Вучић изјавио је да је јавна набавка за израду Централног информационог систем за обрачун зарада у јавном сектору била потпуно транспарентна и у складу са свим процедурама.


- Распитао сам се, све је урађено чисто, по процедурама, дали су најбољу понуду. Још једном да кажем, имам апсолутно поверење у Синишу Малог. Увек се води хајка против неког, у крајњој сам инстанци то је. Немам проблем с тим, јер знам колико су обмањивали јавност моји политички противници, када је било да Синиша Мали има 24 стана у Бугарској, а што нисте објавили да је то била лаж и да је бугарски суд пресудио да нема 24 стана, већ један. Ако ми пошаљете да било шта по питању ове јавне набавке није по процедурама, Мали ће одговарати - рекао је Вучић.

13:30 ПРЕДСЕДНИК О ПРОСЕЧНИМ ПЛАТАМА

Председник Вучић рекао је да је у децембру просечна плата била 562 евра, што, додаје, није реално, већ је реалније око 535 до 540 евра.

-Ако мерите децембарске плате у региону то је више од 70 евра него у БиХ, а имали смо пре три године за 70 евра мању плату - каже Вучић.

- Србија претекла и Црну Гору, која је у децембру имала просечну плату у висини од 527 евра, што је мање него у Србији, а до пре пар година имали су за 162 евра већа примања. То говори колико је Срба драстично напредовала. Управо зато ћемо моћи да помогнемо више нашем народу на КиМ - рекао је председник.


13:33 ВУЧИЋ О ПОРУКАМА ИЗ БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА

Вучић је рекао, коментаришући став Приштине и поруке из Брисела и Вашингтона око КиМ, да они само желе да Србија призна Косово, а да ће наш одговор на све то бити стрпљивост и трпељивост.
-Видећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би желели је да Србија призна Косово. Ако мисле да је то реално могуће - благо њима. Ми не мислимо тако -  поручио је Вучић.

13:35 ВУЧИЋ О ОДЛУЦИ КРИЗНОГ ШТАБА
Председник Вучић је, говорећи о новим мерама које су донете у борби против корона вируса, казао да је одлука рационална и разумна.

У борби против вируса сада нам је, каже, кључна ревакцинација.


- Мислим да је та одлука рационална и разумна, тражили су лекари, посебно Горан Стевановић и људи који раде са пацијентима снажнији одговор државе, али ми морамо такође да водимо рачуна да и наши ресторани и наше продавнице морају да раде - казао је Вучић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)