АЛБАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ ПЛАНИРАЈУ БЕКСТВО? Тужилаштво у Хагу тражи одбијање жалбе на притвор Тачија и терористима ОВК

Новости онлине

22. 02. 2021. у 17:35

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво тзв. Косова затражило је од Жалбеног већа суда у Хагу да у целости одбије жалбу на решење судије којом је одбио захтев за укидање притвора некадашњем главном команданту тзв. ОВК Хашиму Тачију.

АЛБАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ ПЛАНИРАЈУ БЕКСТВО? Тужилаштво у Хагу тражи одбијање жалбе на притвор Тачија и терористима ОВК

Фото: Принсктин

Посебним дописима Жалбеном већу, исти захтев тужилац је поставио и у односу на жалбе осталих оптужених шефова тзв ОВК - Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија на решења којима им је потврђен притвор.

Њихови адвокати жалбама су тражили да им Жалбено веће од троје судија преиначи првостепена решења судије за претходни поступак, којима су одбијени захтеви да се њихови брањеници пусте на привремену слободу.

У свим одговорима на ове захтеве, тужилаштво је подсетило да је судија правилно утврдио да постоје ризици да ће они побећи, извршити нова кривична дела, утицати на сведоке и ометати поступке.

- У одлуци судије правилно су примењени правни стандарди, процена ризика је била правилно индивидуализована, а и други специфични фактори ризика били правилно одмерени - наводи тужилаштво и истича да "ниједан услов (који би суд наметнуо оптуженима за пуштање на слободу) не умањује довољно идентификоване ризике".

У односу на захтеве Тачијевог адвоката, тужилац прецизира да "суочена с обиљем доказа који демонстрирају ризике које представља оптужени, одбрана само понавља испрекидане и неуверљиве претходне аргументе без демонстрирања било какве уочљиве грешке у одлуци судије".

Фото АП

Што се тиче гаранција и услова које је Тачијев бранилац понудио за укидање притвора, тужилаштво подсећа да је судија у одлуци изричито размотрио све алтернативе притвору, којима би се ублажили уочени ризици.

- Задржавање у трећој држави не утиче на домет Тачијевих речи, а предлагања услова који ограницавају телефонске позиве и јавне изјаве не уважавају стварност која стоји иза разматрања судије. Примарни навцин на који ће оптужени бити у могућности да се умеша или поцини даља кривична дела је да шаље поруке својим бившим потчињеним и присталицама - сматра тужилаштво.

Претходни Тачијеви постови, напори за мешање, клима застрашивања и други идентификовани фактори, према наводима тужилаштва, показују да његови приватни разговори представљају потенцилно "неукротив ризик".

Одговор тужилаштва детаљно на 20 страна одговара на сваку од замерки Тачијевог браниоца, британског адвоката Дејвида Хупера, и тражи да се његова жалба одбије као неоснована.

Адвокат Хупер је такође на 22 стране детаљно описао два кључна основа за жалбу у којима објашњава зашто сматра да је судија за претходни поступак, који је донео првостепено решење, направио "низ озбиљних грешака".

Фото: Принтсцреен

Трочлани судски панел, који чине судије Мишел Пикар, Каи Амбос и Нина Јоргенсен, одлучиваће о жалбама све четворице оптужених.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године. Он је претходно поднео оставку и предао се Хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени је за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)