"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Пет земаља спремно да "прецрта" признавање ако Приштина погази Вашингтонски споразум

Д. Р. Ђ.

18. 02. 2021. у 09:15

СРБИЈА има чврсте гаранције пет земаља да су спремне да повуку одлуку о признавању лажне државе Косово и уколико Приштина буде прекршила споразум по коме треба да се уздржава од кандидатура за пријем у међународне организације, Београд ће од тих држава затражити да отпризнавање - активирају - незванично сазнају "Новости" у Влади.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Пет земаља спремно да прецрта признавање ако Приштина погази Вашингтонски споразум

Фото З. Јовановић

Београд и Приштина, подсетимо, обавезали су се вашингтонским документом из септембра 2020. да пристају на једногодишњи мораторијум на кампању за повлачење признавања, односно, на подношење захтева за пријем у неку од међународних организација.

Mеђутим, како је пре неколико дана указао председник Александар Вучић, Албанци хоће да учлане Косово у Конференцију међународних судова.

- Ако то хоће, то значи да не поштују Вашингтонски споразум. Ако се до краја фебруара и до почетка марта покаже да је то истина, то онда значи да они више не поштују ниједну норму Вашингтонског споразума. Нема проблема, али ми ћемо бити приморани да на то одговоримо онако како то озбиљна и одговорна држава чини. А, одговор им се неће нимало допасти. Не верујем да ће се радовати новим повлачењима признавања, а ја сада могу да им кажем да ће их бити - рекао је први човек Србије.

Oдлуку о признавању "Косова" за државу до сада је повукло 18 земаља, а лобирањa у том правцу Србија је ставила "на лед" после договора у Белој кући. Ипак, и са актуелним бројем земаља које су подржале једнострани акт Приштине повучен на јучерашњи дан пре 13 година, не постоји довољна већина која би "Косову" отворила врата за пријем у оне организације у којима се за чланство тражи двотрећинска подршка. Наиме, после признавања Израела, Приштина уз себе има 94 државе, што је далеко од 129, колико износи две трећине чланица Уједињених нација.

Иначе, кандидат за премијера у Приштини, лидер покрета Самоопредељење, Аљбин Курти придружио се Рамушу Харадинају у промовисању идеје о уједињењу Косова и Албаније.

- Још немамо закон о референдуму на Косову, али два референдума између наше државе и Албаније решила би тако нешто. Мислим да бих гласао за - изјавио је Курти.

Он је Београду сугерисао да треба да се "одмакне од Русије и Кине" и да се "ослободи Косова", а како је навео, спреман је да направи "компромис" и да питање дијалога са Београдом стави у трећи или четврти ред приоритета. Првобитно, он је поручио да "дијалог са Србијом није преокупација грађана Косова", да неће бити приоритет будуће владе, као и да је та тема на шестом или седмом месту међу приоритетима грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)