ЛАЗАНСКИ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ РУСИЈЕ: Београд и Санкт Петербург ускоро потписују важан споразум

Novosti online

16. 02. 2021. у 20:32

БЕОГРАД ће постати први српски град-побратим Санкт Петербурга. Планирано је да одговарајући споразум ове године потпишу градске управе, под условом да се побољша ситуација са вирусом корона, потврдио је амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански током посете том руском граду.

ЛАЗАНСКИ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ РУСИЈЕ: Београд и Санкт Петербург ускоро потписују важан споразум

Фото: П. Милошевић

У оквиру сарадње два града планирано је и отварање информационог петербуршког пословног центра.

Амбасадор Лазански се налази у тродневној службеној посети Санкт Петербургу, где се састао са губернатором тог града Александром Бегловим, са којим је разговарао о перспективи економских веза Србије и Санкт Петербурга, с обзиром на то да се у граду на Неви налази 10 одсто научног потенцијала целе Русије.

Разговарало се и о сарадњи у области речне бродоградње, пошто су петербуршка бродоградилишта специјализована за речно-морске бродове и ту би могла да се оствари добра сарадња са српским бродоградилиштима.

Поред тога, било је речи и о сарадњи из области производње медицинске опреме, с обзиром на то да постоји план да се уз помоћ Русије у Србији отвори Центар за нуклеарну медицину.

Српски амбасадор и петербуршки губернатор су разговарали и о сарадњи у области културе и спорта, као и туристичким могућностима Санкт Петербурга и Србије, при чему је Лазански објаснио све предности наших скијалишта и бања-лечилишта. 

Говорило се и о обнављању авио-саобраћаја између Београда и Санкт Петербурга, који је прекинут прошле године због пандемије вируса корона, као и о сарадњи младих спортских екипа, учешћу српске делегације на предстојећем Петербуршком економском форуму и о заједничкој производњи вакцине против свих сојева короне.

Амбасадор је нагласио да су односи Србије и Русије базирани на савезништву из два светска рата, споменувши да је око две хиљаде војника Црвене армије погинуло у ослобађању Београда од нациста и истичући да се Србија енергично противи свим покушајима ревизије историје Другог светског рата. Он је нагласио да „ми у Србији добро знамо ко је победио у Другом светском рату“.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)