ПОДСТРЕК ЗА ПРИВРЕДУ: Казахстан ратификовао споразум о слободној трговини ЕАЕУ и Србије

Новости онлине

15. 02. 2021. у 16:53 >> 16:55

ПРЕДСЕДНИК Казахстана Касим Жомарт Токајев ратификовао је споразум о слободној трговини између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Србије, саопштила је прес служба шефа државе.

ПОДСТРЕК ЗА ПРИВРЕДУ: Казахстан ратификовао споразум о слободној трговини ЕАЕУ и Србије

Фото: Танјуг/АП

„Шеф државе потписао је закон Републике Казахстан о ратификацији споразума о слободној трговини између Евроазијске економске уније и њених држава-чланица с једне стране и Републике Србије с друге стране“, наводи се у саопштењу на сајту председника Казахстана.

У циљу заштите унутрашњег тржишта Евроазијска економска унија задржала је примену царина на увоз живинског меса, шећера, текстила, алкохолних пића, цигарета, као и на одређени број индустријских добара, као што су компресори и моторна возила. Министар трговине и интеграције Казахстана такође је саопштио да је споразум написан на основу одредби Светске трговинске организације, стране су се договориле о примени санитарних и фитосанитарних мера, мера техничке регулације само на основу међународних принципа. Стране су се такође сложиле да гарантују заштиту предмета интелектуалне својине.

Раније су предлог закона одобрили посланици парламента земље. Министар трговине и интеграција Бакхит Султанов известио је да су Казахстан, Белорусија и Русија раније потписали билатералне споразуме са Србијом о слободној трговини, али Јерменија и Киргизија такве споразуме нису потписали. Споразум успоставља јединствени режим трговине за свих пет држава ЕАЕУ са Србијом, проширује се списак робе за коју је предвиђена бесцаринска трговина у Казахстану, Белорусији и Русији. Министар је рекао да ће земље Евроазијске економске уније моћи да испоручују Србији сир, алкохолна пића и цигарете без плаћања царине. Раније је за ову робу постојала увозна царина.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)