ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Од 5. октобра не бринем о својој глави

Данијела Милинковић

15. 02. 2021. у 12:00

ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Од 5. октобра не бринем о својој глави

Александар Вулин / Фото Ж. Кнежевић

ЦИЉ сваке мафије је да преузме државу и тако заштити свој новац. Да су дуже трајали, били би још суровији, још моћнији и сигуран сам да би са криминалних прешли и на политичке ликвидације.

С овим уверењем пред читаоце "Новости" излази министар полиције Александар Вулин, док се јавност данима згражава над монструозношћу криминалног клана Вељка Беливука, чије су перјанице завршиле иза решетака.

* Како одговарате на поједине тврдње да је Србија "заробљена земља" и да се неће сазнати истина о организованом криминалу и свим пословима Беливука, његових сарадника и заштитника?

- Да је председник Вучић хтео нешто да крије, не би био тај који је објавио рат мафији и који је максимално подржао рад полиције, БИА и Тужилаштва за организовани криминал. Хапшење организоване криминалне групе Беливук - Миљковић је највећа здружена акција система безбедности још од "земунског клана", и у таквим акцијама нема сакривања. Полиција ће расветлити сваки детаљ и дати све од себе да правосуђе има лакши посао.

* Стиче се утисак да је мафија дубоко продрла у полицијске и безбедносне структуре у Србији. Да ли после три месеца на челу МУП и ви слично размишљате?

- Ако пођете од тога да је МУП систем са око 42.000 запослених онда говоримо о изузецима, али ако погледате колико је полицајаца и не само полицајаца на важним местима у систему безбедности имало контакте са мафијом, морате да се забринете.

НЕМА ДРЖАВЉАНСТВА ЗА МИГРАНТЕ

* КОЛИКО миграната је тренутно на територији Србије и очекујете ли њихов прилив? Како одговарате на сталне тврдње да ће наша земља постати паркинг за избеглице?

- Тренутно их је у нашој земљи око 6.000 и огромна већина је у камповима. Као што знате, полиција редовно спроводи акције њиховог склањања са улица и успоставља контролу над њиховим кретањем. Мигранти нису избеглице, они немају такав статус у нашој земљи и према њима се односимо хумано и организовано. Кроз Србију је прошло више од милион миграната , а од 2015. до данас није додељено ни једно држављанство. Мислим да грађани Србије могу да буду поносни на свог председника и Владу због начина на који смо Србију чували и чувамо од последица мигрантске кризе.

* Како напредује истрага о прислушкивању председника Вучића и чланова његове породице? Да ли је расветљено каква је улога у томе, али и у везама са Беливуком, бивше државне секретарке Дијане Хркаловић?

- Полиција је урадила свој посао, доказали смо неовлашћено прислушкување председника Вучића и чланова његове породице и сада је на надлежном тужилаштву да квалификује дело и поведе поступак. Не могу више да кажем како не бих изашао из оквира закона, али могу да гарантујем да се тако нешто никада више неће поновити.

* Да ли су тврдње појединаца да иза прислушкивања Вучића стоје и неке стране службе само теорија завере или постоје индиције о њиховој умешаности? Зашто би им Вучић био мета?

- Председник Вучић је човек коме Србија верује и који побеђује на изборима. Стране службе не воле слободне и моћне вође у малим нацијама. Истрага ће утврдити који су мотиви за прислушкивање председника, али једно је сигурно, мотиви се морају тражити у покушају његовог политичког рушења. Ја други мотив не видим.

Александар Вулин / Фото Ж. Кнежевић

* Шеф УКП Богдан Пушић изјавио је да је више од 850 полицајаца било распоређено да би штитили председника Вучића током откривања споменика Стефану Немањи, јер су обавештајни подаци указивали на могућност атентата. И сами сте говорили да је снајпер пронађен код Беливукове групе спреман за шефа државе. Је ли Вучићу заиста угрожен живот?

- Ми смо предлагали председнику и врховном команданту да откаже своје присуство на откривању споменика и упознали смо га са сазнањима о његовој угрожености. Одбио нас је, а ми смо појачали све расположиве мере обезбеђења председника и самог догађаја. Председник потцењује важност његове безбедности али зато смо ту ми да бринемо о њему, често и против његове воље.

* Плашите ли се за сопоствену безбедност?

- Не, мојом ликвидацијом МУП би био паралисан неколико недеља док се Скупштина не састане и изабере новог министра полиције и борба би се наставила. Када сам се вратио у политику након пуча 5. октобра завршио сам са бригом о својој глави. Знам за кога сам и знам против кога сам, стране не мењам и мој живот је мала цена за слободну Србију без великих и моћних банди.

* Дијалог Београда и Приштине очигледно ће поново на дуже време бити у застоју. Колико је замрзавање конфликта опасно за цео наш регион?

- Веома је опасно. Када смо ушли у дијалог са Приштином све силе су коришћене да нас уведу у преговоре, а сада Шиптари беже од сваке могућности разговора. То говори колико је добро и храбро Вучић водио преговоре али и да су шиптарски преговарачи спремни на све, па и на изазивање насиља, само да не испуне до сада договорено.

КРИВОКАПИЋ МИЛОВИМ СТОПАМА

* ЈЕСТЕ ли разочарани што се односи Београда и Подгорице после смене Ђукановићевог режима не поправљају жељеном брзином? Нова црногорска влада углавном ћути на антисрпску хистерију која не јењава...

- Плашим се да нова влада у Црној Гори покушава да докаже да је влада континуитета у односу на Србе и посебно на Србију. Ђукановић не разуме да га није срушио Вучић већ корупција и да га није срушила СПЦ већ њени верници у Црној Гори којима је покушао да ускрати право на небо када им је већ отео и земљу. Још не знамо ни да ли имамо амбасадора у Подгорици, али знамо да нема повлачења признавања лажне државе Косово. Надам се да је ово само почетак и да ће се наши односи побољшати, не може Србија сама .

* Какo бисте одговорили Бајдену на честитку коју је упутио Вучићу поводом Сретења, а у којој се спомиње међусобно признавање Србије и лажне државе Косова?

- Селим-паши отпоздрав на писмо...

* Из опозиције се чују оптужбе да је започета борба против криминала у функцији предизборне кампање. Како на то одговарате?

- Избори нису баш близу, а занимљиво да су заборавили да су до јуче питали зашто нема хапшења. Заборавили су и да смо хапсили и бивше и активне фукнционере СНС и СПС што никако није добро за прикупљање гласова. Шта год Вучић да уради, ту су Ђилас и његови запослени да кажу супротно. Као када пљују вакцине, а онда појуре да их приме. Да има неког аргумента, па и да полемишем, овако само наставим са радом а они нека се боре са војним кокошкама које легу марихуану.

* Представници Албанаца тврде да је суд одлуком да одбије тужбу против вас због коришћења термина Шиптари - "озаконио институционализацију језика мржње" према њима...

- Србија је правна држава и неправоснажну пресуду не могу да коментаришем, али могу да осудим срамне нападе на српско правосуђе и ћутање судијских удружења. Наши судови су добри само када суде како би волеле "Жене у црном" и Шаип Камбери. То је недопустиво и мора да престане. А што се самог спора око назива тиче, ја користим израз који је буквално пренет из језика народа који себе зове шиптарски, а земљу заједничког порекла Шћипријом. Нема се ту шта више објашњавати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)