ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

Novosti online

14. 02. 2021. у 08:14 >> 09:56

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић уручиће данас председнику Владе Северне Македоније Зорану Заеву први контингент вакцина који Србија донира тој земљи. Предаји вакцина присуствују и министри здравља Србије и Северне Македоније.

ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Пинк

Питања новинара:

Вучић је рекао да постоји уговор са Фајзером који је Србија потписала и додао да у том уговору стоји да немате право да отуђујете те вакцине и дајете неком другом.

- Ми имамо уговор који смо потписали са Фајзером кад смо наручивали велике количине, ишли смо преко Ковакса али имамо и билатерални уговор и у том уговору пише да ми не смемо да отуђујемо вакцине и да морамо да гарантујемо и транспорт и да буду онакве какве смо их ми добили. Имали смо те уговорне проблеме - рекао је Вучић.

- Све земље, фирме, раде на заштити свог производа. Морали смо да донесемо многе гаранције за Фајзер, да ће све да буде урађено добро и да ће оне бити преузете баш онако како су и они предвидели. Синоћ смо видели да смо завршили све процедуре, и одмах смо одлучили да то урадимо данас

Како каже, добијена је дозвола и за друге дозе, сада је додаје, то само техничко питање.

Вучић је рекао да нам је потребна и нова вакцина, да ће корона да траје дуго, и више година, тако да ће нам, како каже, вакцине потребне.

- Када год да дођу вакцине из ЕУ, добро дошле - рекао је Вучић и додао да ће нам значити и када их добијемо у марту и априлу.

Одговрајући на питања новинара, Вучић је рекао постоји интересовање албанаског народа са обе стране границе и ради се на томе да се прелаз отвори, али то изискује додатне трошкове, а циљ је да се они смање.

- Радимо на томе и тај посао ћемо брзо да завршимо - рекао је Вучић.

- Ја сам нарочито поносан на чињеницу што смо ми војно неутрални - рекао је Вучић.

- Ми смо гледали и договарали се, ово траје данима, и борили смо се Зоран и ја.

Председник је објавио да ће у року од неколико дана стићи 150.000 доза вакцине Астра Зенека.

Изјаве за медије:

Александар Вучић

- Поштовани предсениче владе Северне Македоније, драги пријатељу Зоране Заев, ја сам се смрзо па ћу да скратим - нашалио се председник Србије на почетку.

- Срећан сам што смо ово могли да учинимо, могли смо и пре 10 дана али смо имали проблема што се тиче извовоза - рекао је председник.

- Ја сам срећан што ће грађани Северне Македоније моћи да крену у имунизацију - рекао је Вучић.

Он је грађанима Северне Македоније поручио да Србија нема никаквих других интереса сем да наше пријатељство  напредује, да економску размену повећамо и да можемо да живимо не само као комшије већ као најбољи пријатељи. Он је додао да је уверен да би и Северна Македонија исто урадила за Србију.

- Верујем да ће ова количина вакцина бити довољна за највећи број лекара у црвеним ковид зонама - рекао је Вучић и честитао Македонцима почетак имунизације грађана.

Председник Александар Вучић је саопштио да сви радници који су учествовали у вакцинацији становништва ће добити помоћ од 10.000 динара.

Зоран Заев је изјавио да је донација вакцина од Србије израз пријатељства, солидарности и подршке Северној Македонији.

Вучић је Заеву предао 4.600 вакцина.

- Донели смо 4.680 вакцина, ово је прва фаза, и мислим да је то лепа вест за нашу браћу у Северној Македонији - рекао је Вучић.

Примопредаја контингента вакцина неопходних за имунизацију грађана Републике Северне Македоније против корона вируса организована је на граничном прелазу Табановце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (51)