КОЛИКО СТРАНАКА ТОЛИКО ПЛАТФОРМИ: Дијалог о изборним условима почиње за три недеље - опозиција конфузна

Д. МИЛИНКОВИЋ

13. 02. 2021. у 09:00

МЕЂУСТРАНАЧКИ дијалог о изборним условима требало би да почне за три недеље, а у овом тренутку практично се не зна ниједан детаљ - ни тачан датум почетка разговора, ни формат, ни колико ће људи и платформи бити на опозиционој страни стола.

КОЛИКО СТРАНАКА ТОЛИКО ПЛАТФОРМИ: Дијалог о изборним условима почиње за три недеље - опозиција конфузна

Фото К. Михајловић

Шеф парламента Ивица Дачић, који је предложио да се 1. марта одржи видео-конференција између њега и представника Европског парламента, на челу са Дејвидом Мекалистером, каже, за "Новости", да за сада нема никаквих новости око дијалога:

- Договор је да техничке екипе до 1. марта ускладе све детаље, а после 1. марта ћемо видети каква ће бити динамика даљег рада. Тај терминт још није потврђен, а иначе је предвиђен за видео-конференцију између мене као копредседника и четири копредседника Европског парламента, а такође ће бити присутан и председник Спољнополитичког комитета ЕП Дејвид Мекалистер.

Док се чека одговор из Брисела на Дачићев предлог, опозиција покушава да консолидује редове, групише се и формулише захтеве, али се овај процес одвија прилично конфузно. За сада је извесно да ће наступати у бар три групе, са неколико различитих платформи.

Несугласице Опозиција на окупу, Фото М. Анђела

Према нашим информацијама, након што је пропао састанак две веће опозиционе групације - ССП-ПСГ-ДС и блока окупљеног око СДС Бориса Тадића - највероватније неће бити нових покушаја да седну за сто и разговарају.

Група око лидера ССП Драгана Ђиласа скројила је предлог платформе, а свој документ за преговоре о изборним условима парафирале су и СДС, Нова странка, ДСС, Нова Србија, Зелена странка, "1 од 5 милиона" и још неколико покрета.

БЕЗ "ВЕША" ПРЕД СТРАНЦИМА

ДЕМОКРАТСКА странка Србије и даље инсистира да се међустраначки дијалог води без страног посредовања. Ако се то, ипак деси, каже Јовановић, они апелују да се паралелно организују разговори власти и оног дела опозиције која не жели представнике из Брисела, односно "не жели да износи прљав веш пред странцима".

Још је неизвесно да ли ће се Вук Јеремић и његова Народна странка прикључити некој од ове две до сада формулисане платформе или ће имати свој предлог, с обзиром на њихов чврст став да нема сарадње са странкама које су учествовале на изборима, попут ПСГ. Тешко ће проћи и предлог НС да опозицију у дијалогу заступа двоје или троје људи.

Дејвид Мекалистер и Ивица Дачић, Фото З. Јовановић /Танјуг

Милош Јовановић, лидер ДСС, каже за "Новости" да не очекује да ће се већи број странака придружити њиховим предлозима, јер је опозиција раздељена по много чему и свако ће очигледно ићи са својом платформом:

- Када је реч о заједничким преговарачима опозиције, по мом мишљењу то није реално нити је пожељно, нити бисмо ми то прихватили. Велики део опозиције је раздробљени ДС, чију политику ја не делим и не бих волео да ме представља неко у чије идеје нити верујем нити се са њима слажем. Поготово што се као представници предлажу неке полуванстраначке личности, попут Бојана Пајтића, који је био председник ДС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)