СРБИМА ЦИЉ 10 МАНДАТА Ракић: Извели су све могуће трикове да би умањили нашу снагу, гласамо за опстанак

С. РОВЧАНИН / ТОМКОВИЋ

13. 02. 2021. у 08:46

СРБИМА ЦИЉ 10 МАНДАТА Ракић: Извели су све могуће трикове да би умањили нашу снагу, гласамо за опстанак

Фото Д. Зечевић

ПРИШТИНА је током изборне кампање смањила број бирача на Косову и Метохији за око 145.000, а у четири српске општине на северу за 16.000.

Албански политичари провоцирали су наш живаљ долазећи на север КиМ, под објашњењем да су само хтели да представе политички програм.

Уз овај утисак и конфузију због пандемије вируса корона, на КиМ се у недељу одржавају избори, а из Српске листе поручују да ће, упркос изазовима и брисању бирача, остварити добар резултат и освојити десет од десет посланичких места колико припада представницима наше заједнице, у тзв. парламенту Косова.

- Приштина је на овим изборима извела све могуће трикове, са циљем да умањи снагу српског народа, трудећи се да отме мандате из руку српског народа. Важно је да Срби који живе на Космету и у централној Србији изађу на гласање и дају глас Српској листи, јер тиме гласају за опстанак и будућност на овим просторима. Уверен сам да ће грађани показати да нас има, да се не предајемо и да смо одлучни да бранимо оно што је наше - рекао је Горан Ракић, представник Српске листе.

Фото В. Н.

Његов колега Далибор Симић сматра да ће "свих 10 мандата завршити у рукама српског народа, односно кандидата Српске листе".

- Срби никада нису бирали ко ће представљати Албанце и надали су се да ни Албанци неће бирати ко ће представљати Србе, али они и у овом изборном процесу имају своје адуте које представљају српским странкама - истакао је Симић и додао да је увек било притисака, али да је сада, са променама на међународној сцени он још јачи на Београд и на Србе на КиМ.

Горан Ракић, Фото Д. Зечевић

Глас за Српску листу, рекао је председник Скупштине Ивица Дачић је глас за српске и националне интересе.

- Мало се говори о чињеници да ће се на тој територији први пут одржати избори без посматрача ОЕБС. Да ли је то нормално? Шта сад хоће неко да каже да је идеал демократије парламентарни живот на КиМ, а онда са друге стране имате свакодневне притиске, чак су увели у нека документа да ми држимо међустраначки дијалог. Да ли је можда било дијалога у Приштини?

ПОТРЕБАН ТЕСТ

ПРИВРЕМЕНЕ институције на КиМ донеле су одлуку да је за долазак потребан негативан PCR тест не старији од 72 сата или седмодневни карантин. Како су навели косовски медији, одлука се не односи на оне који се обавежу да ће КиМ напустити у року од три сата.

Према речима, потпредседника Владе Небојше Стефановића "бесконачним изборним процесима на КиМ (бира се трећа влада за годину дана) Приштина покушава да избегне испуњавање преузетих обавеза из потписаних споразума".

Иначе, на 2.382 бирачка места грађани ће се изјашњавати међу 28 листа. Бира се 120 посланика, а за десет намењених српској надметаће се Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак, Српски демократски савез и Српска листа.

НАСЛЕДНИК ТАЧИЈА

ПОСЛЕ избора посланике чека задатак да изгласају новог председника који ће доћи на место Тачија. Он је поднео оставку када је против њега подигнута оптужница за ратне злочине због чега је и ухапшен. За избор председника потребна је подршка две трећине посланика, што значи да у изјашњавању велики значај могу да имају и гласови српских посланика.

Међу представницима Албанаца ту су стари знанци Демократски савез Косова Исе Мустафе, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, НИСМА Фатмира Љимаја, Самоопредељење Аљбина Куртија, Демократска партија Косова Кадрија Весељија, Партија балиста и Фјала. А, дугогодишњи владар тзв. Косова Хашим Тачи, као и његови другови из ОВК Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими посматраће изборну утакмицу из затвора Специјалног суда за ратне злочине, где ће и имати право да гласају.

Десет места у парламенту деле представници Бошњака, Рома, Ашкалија, Горанаца, Турака и Египћана.

Иначе, избори су резултат пада владе Абдулаха Хотија, јер је Уставни суд саопштио да је за њу гласао посланик који је правоснажно осуђен.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)