ВУЧИЋ ИМ ЈЕ ИЗГОВОР И ОПРАВДАЊЕ ЗА СВЕ: Аналитичари откривају-Политичари из Приштине се више баве председником Србије него правим проблемима

Танјуг

10. 02. 2021. у 21:46

АЛБАНСКЕ политичке партије на Косову и Метохији се у изборној кампањи углавном баве председником Србије Александром Вучићем, који је у фокусу њихове кампање, и севером Космета, јер тако избегавају суочавање са реалним проблемима и изазовима са којима се свакодневно суочавају грађани и косовско друштво, оценио је Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС).

ВУЧИЋ ИМ ЈЕ ИЗГОВОР И ОПРАВДАЊЕ ЗА СВЕ: Аналитичари откривају-Политичари из Приштине се више баве председником Србије него правим проблемима

Фото: Принтскрин ЦГТН

У две анализе "Превремени избори на Косову 2021: Шанса за нови почетак?" и "Превремени избори на Косову 2021: Крај једне епохе", ИФИМЕС анализира завршницу изборне кампање петих превремених парламентарних избори који ће бити одржани на КиМ 14. фебруара.

Овај Институт наводи да је Вучић изговор и оправдање за све и оцењује да је то у основи погрешан приступ, јер уместо да се повећа политичка култура, она је на тзв. Косову у сваком наредном изборном циклусу у сталном паду. 

Према наводима ИФИМЕС-а, изборна кампања протиче без иновативних приступа, политички противници баве се једни другима док су изостављене кључне теме, као што су суочавање за пандемијом ковид-19 вакцинацијом, последицама поплава, борба против криминала и корупције, обнова и развој економије, социјала, образовање, заштита животне средине, заустављање масовног исељавања, стварање инклузивног друштва.

Иако је уставом и изборним законом јасно одређено да представници мањина бирају своје представнике, ситуација на терену је потпуно другачија, наводи ИФИМЕС и истиче да водеће албанске политичке странке покушавају да утичу и на избор посланика из мањинских заједница, који би заступали и одговарали њиховим интересима, а не мањинској заједници.

"Рак рана" друштва су организирани криминал и корупција, наводи ИФИМЕС и истиче да су носиоци криминала политички лидери, који своје корене вуку из ОВК.

Према наводима Међународог института за блискоисточне и балканске студије, питање решавања односа и дијалога између Београда и Приштине преузео је на себе председник Србије Александар Вучић.

Он је, како наводи ИФИМЕС, преузео на себе најтеже српско национално питање, које су му у аманет оставили Слободан Милошевић и његова Социјалистичка партија Србије, Војислав Коштуница (ДС С) и Борис Тадић (ДС).

Потписивањем Вашингтонског споразума направљен је значајан искорак у дијалогу између званичног Београда и Приштине, оцењује ИФИМЕС.

Аналитичари упозоравају на опасност, да због међусобног признања између Израела и  тзв. Косова и успостављања пуних дипломатских односа може доћи до новог таласа заустављања међународних признања тзв. Косова, посебно од стране муслиманских земаља и земаља чланица Покрета несврстаних, наводи ИФИМЕС.

Доласком нове америчке администрације на челу са председником Џозефом Бајденом доћи ће до поновне конфронтације САД са Русијом, оцењује Институт и додаје да у новој констелацији односа између САД и Русије, Србија мора бити опрезна, да не постане колатерална штета њихових међусобних односа, посебно због важности окончања дијалога између званичног Београда и Приштине.

ИФИМЕС истиче да реторика албанских политичких лидера о организовању референдума о припајању тзв. Косова Албанији наноси константну штету тзв. Косову, јер се у озбиљним политичким круговима сматра да би покушај такве политичке авантуре могао скупо да кошта Приштину.

Скупштина тзв. Косова броји 120 посланика, од којих је 20 посланичких места загарантирано за припаднике мањинских заједница.

Српској заједници припада 10 посланичких мандата, бошњачкој три, турској два, Ромима (РАЕ заједнице) четири и горанској једно посланичко место, наводи ИФИМЕС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)