ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ? Петковић: Ни сам Харадинај више не верује у своје претње

Танјуг

06. 02. 2021. у 22:40

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ? Петковић: Ни сам Харадинај више не верује у своје претње

Фото Танјуг

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас, поводом нових најава и условљавања Лидера Аијансе за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја о уједињењу Косова са Албанијом, да изгледа да у своје претње ни сам Харадинај више не верује и да се налази у безизлазној ситуацији.

- Постоје пројекти који су осуђени на пропаст и пре него што њихова реализација и формално започне, а такав је и сан Рамуша Харадинаја да се Београд натера да призна такозвано Косово, као и стара сновиђења о стварању пројекта ''велике Албаније - поручио је Петковић у саопштењу.

Пре свега неколико дана, како је подсетио, Харадинај је условљавао НАТО и ЕУ да ће правити "велику Албанију" ако не добију пуноправно чланство за три године, а сада каже да ће се ујединити ако Александар Вучић не призна такозвано Косово.

- Шта је следеће? Хоће ли Харадинај претити уједињењем с Албанијом ако им партнери у ЕУ и САД не обезбеде вакцину против Ковида? - упитао је директор канцеларије за КиМ.

Петковић додаје да је Харадинај свестан да је притисак на председника Србије Александара Вучића узалудан када је реч о нечијим жељама за признањем тзв. Косова.

- Стога најновије претње и условљавања да Србија призна лажну државу имају за циљ да Харадинају обезбеде евентуално још неки додатни глас екстремног бирачког тела на изборима и замаскирају недостатак реалне политике - додаје Петковић.

Јасно је, како истиче, да је председник Вучић трн у оку многима због одбране српских интереса и економских резултата, признања у области здравства, па би преко његовог имена да се политички реафирмишу и подигну себи рејтинг.

- Србија, као озбиљна и међународно призната држава, наставиће да се залаже за политику дијалога и компромиса, али неће дозволити да неко са њом разговара језиком уцена и претњи, као последњем прибежишту неостваривог екстремизма - додао је.

Рамуш Харадинај поново је данас у склопу предизборне кампање у Урошевцу поручио председнику Вучићу да је боље да призна Косово, јер ће у супротном, како тврди, Косово "наставити свој пут ка уједињењу са Албанијом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)