ДАНАС ПРЕСУДА МОМЧИЛУ ПЕРИШИЋУ: Након 18 година завршава се суђење бившем начелнику Генералштаба због шпијунаже

Танјуг

05. 02. 2021. у 07:38

ВИШИ суд у Београду објавиће данас првостепену пресуду некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу Момчилу Перишићу и двојици оптужених за шпијунажу.

ДАНАС ПРЕСУДА МОМЧИЛУ ПЕРИШИЋУ: Након 18 година завршава се суђење бившем начелнику Генералштаба због шпијунаже

Фото: Танјуг

Иако се комплетно суђење одвијало без присуства јавности ради заштите војних и државних тајни, пресуда ће им бити јавно објављена у згради Специјалног суда.

Ово ће бити прва првостепена пресуда у овом случају, након више од 18 година од покретања поступка, још 2002. године.

Суд је јавност искључио на почетку суђења на захтев тужилаштва, а ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.

Осим Перишића, у том случају оптужени су Миодраг Секулић и Владан Влајковић.

Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто, и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)