НЕМЦИ СЕ ПИТАЈУ: Србија је далеко испред Немачке по вакцинацији! Како је то могуће?

Novosti online

29. 01. 2021. у 19:24

ЈЕДАН од најважнијих немачких портала фаз.нет објавио је ауторски текст новинара Михаела Мартенса о томе да се грађани Србије најбрже вакцинишу у Европи.

НЕМЦИ СЕ ПИТАЈУ: Србија је далеко испред Немачке по вакцинацији! Како је то могуће?

Фото: Танјуг

"Ових дана могу се чути чак и многи тврдоглави противници српског председника који кажу да су се његови напори да успостави добре односе са Пекингом исплатили, јер на европском континенту ниједна држава не вакцинише своје становништво брже од Србије. Србија је далеко испред Немачке, Француске и свих осталих земаља ЕУ. Само је Велика Британија бржа. Како је то могуће? Досадашњи успех српски министар здравља Златибор Лончар објашњава у интервјуу за ФАЗ, између осталог и чињеницом да је, за разлику од западних земаља, његова земља покушала да добије вакцине од свих добављача. Стога су, поред активног вакцине Фајзер, у Србији већ недељама доступне руска вакцина „Спутник В“ и кинеска вакцина Синофарм", пише тај лист.

- За разлику од многих других земаља, грађани Србије могу да бирају коју вакцину желе. Чим је наш национални контролни орган оцени вакцину као сигурну и ефикасну, она је доступна свима  - рекао је Лончар, преноси тај лист.

Главни разлог тренутне водеће позиције Србије, овај немачки лист наводи то што нам је Кина испоручила милион доза вакцине Синофарм - "што је знатна количина за балканску земљу од седам милиона људи".

Фото: faz.net

Овај немачки лист, такође, преноси да је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија помоћи Северној Македонији када су у питању вакцине.

- Ово је пријатељски и братски корак ка грађанима у Северној Македонији. Ми немамо проблема да помажемо ни Албанији. Спремни смо да помогнемо и Албанцима на Косову - преносе Немци Вучићеву изјаву.

Аутор текста стратегију председника Србије оцењује као успешну упоређујући је са ситуацијом у земљама региона које готово и да не вакцинишу своје грађане. Такође, подсећа на недавну изјаву председника Србије Александра Вучића који је ситуацију сиромашних земљама на Балкану, упоредио са сиромашним путницима на Титанику, те закључује да је мото Србије и одлична стратегија била да се "Кина одабере као спаситељ."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИСТЕРИЈА У ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ОПТУЖНИЦА: Прете блокадом Србији како би сакрили злочин