ЂИЛАС НЕЋЕ КОД ТАДИЋА, ВУК НЕЋЕ ПСГ: Део опозиционих странака кроји листу захтева за наступ на изборима, оштре услове постављају и саборцима

В. М.

26. 01. 2021. у 10:19

ЂИЛАС НЕЋЕ КОД ТАДИЋА, ВУК НЕЋЕ ПСГ: Део опозиционих странака кроји листу захтева за наступ на изборима, оштре услове постављају и саборцима

Ђилас, Обрадовић и Јеремић

МЕЂУСОБНА условљавања и конфузија настављају се у опозиционим редовима. Упркос томе што се начелно залажу за заједнички наступ у дијалогу о изборним условима са представницима власти, у последње време делује да је све више линија раздвајања дела опозиционих странака.

Тако, данашњем састанку опозиције који организују Социјалдемократска странка Бориса Тадића и Нова странка неће присуствовати ССП Драгана Ђиласа, ПСГ, ДС и остале странке из тог блока. Као разлог су навели то што су Нова странка и СДС о састанцима обавештавали јавност и преко медија коментарисали њихову платформу за преговоре са влашћу. А управо је платформа коју је саставио блок предвођен Ђиласом требало да буде тема најављеног састанка.

С друге стране, баш једна од странака из ове групације - ПСГ, спорна је за Народну странку Вука Јеремића, зато што је учествовала на последњим парламентарним изборима.

ПСГ и остале странке које нису бојкотовале изборе из процеса дијалога желе да искључе и Двери које су, такође, саставиле своју платформу за разговоре са влашћу. Двери су, такође, индиректно упутиле поруку и за СДС и Нову, јер кажу да неће учествовати ни на једном састанку опозиције који је "унапред медијски најављен, већ само на интерно организованим састанцима".

Двери, између осталог, траже да се следеће године одрже ванредни избори на свим нивоима, али тако да се председнички избори раздвоје од осталих. Њихов захтев је и да носилац изборне листе може да буде једино личност која је кандидат на листи.

Двери траже и да опозиција добије коминистре у "кључним министарствима за спровођење изборног процеса" или да се формира заједничка комисија за изборе састављена од представника власти и опозиције.

САРАДЊА ДСС И ПОКС

ДСС и ПОКС требало би у уторак да потпишу споразум о сарадњи. Они ће заједно стати иза политичке платформе која позива на постизање широког консензуса о кључним националним питањима.

- Засад се само окупљамо око политичке платформе и сарадње у вези са њом - каже Милош Јовановић, председник ДСС на питање да ли планирају изборну коалицију са ПОКС. - За све даље ћемо видети у догледно време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)