НЕХУМАНИ ПОТЕЗИ ПРИШТИНЕ: Директор Канцеларије за КиМ са амбасадором Италије о положају и дискриминацији Срба

Д. ЗЕЧЕВИЋ

21. 01. 2021. у 21:40

НЕХУМАНИ ПОТЕЗИ ПРИШТИНЕ: Директор Канцеларије за КиМ са амбасадором Италије о положају и дискриминацији Срба

Фото: Канцеларија за КиМ

ПЕТАР Петковић директор Канцеларије за КиМ, на састанку са амбасадором Италије у Републици Србији Карлом Ло Кашом предочио је политичко-безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и упознао италијанског амбасадора са положајем српског народа у нашој јужној покрајини.

Он је посебно указао на све учесталију и све оштрију антисрпску реторику и акције, којима званичници у Приштини покушавају пред изборе да подигну свој политички рејтинг. Као недопустиво, Петковић је оценио упад инспекције приштинског Министарства здравља и полиције у Дом здравља у Штрпцу, који делује у оквиру здравственог система Републике Србије, тражећи вакцине против Ковида 19.

- Покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лечења припадника српског народа на Косову и Метохији не може се правдати никаквим административним или политичким изговорима. У веома тешкој ситуацији у целом свету, изазваној пандемијом вируса Ковид 19, ради се о антихуманим поступцима Приштине, без преседана- нагласио је Петковић и изразио очекивања да ће међународна заједница адекватно реаговати на овај и сличне антицивилизацијске поступке Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ је, такође, констатовао да Приштина наставља са континуираном праксом противправног забрањивања уласка у покрајину званичницима из Београда, што, како је оценио, представља најфлагрантније кршење споразума којима се регулише слобода кретања. Он је указао да му је пре седам дана онемогућено да обиђе поплављена подручја у српским срединама и да угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ.

Такође, Петковић се дотакао и најновијих претњи о стварању „Велике Албаније“, уколико Србија не призна такозвано Косово, нагласивши да Београд неће одговарати на такве провокације, али да очекује да се међународна заједница јасно и недвосмислено одреди према овако опасним намерама, које долазе из Приштине.

Фото: Канцеларија за КиМ

Он је на крају подвукао да ће Београд и даље остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика на западном Балкану, али ће исто тако наставити да помаже и брине о здрављу и безбедности свог народа на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)