„НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Поред председника, прислушкивали Андреја и Данила

В. Н.

22. 01. 2021. у 09:00

„НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Поред председника, прислушкивали Андреја и Данила

Данило, Александар и Андреј Вучић били на мети прислушкивања

БИВША државна секретарка МУП Србије Дијана Хркаловић одбила је полиграфско тестирање у случају прислушкивања председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице.

Она је испитана први пут 13. јануара, а у четвртак је требало да се обави допунско саслушање по захтеву Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), које води предистрагу. Хркаловићева је претходно пристала на "детектор лажи", али је потом променила одлуку буквално у последњи час.

Према сазнањима "Новости" на незаконитим мерама, осим председника Вучића били су његов син Данило и рођени брат Андреј! Распетљавање овог безбедносног трилера требало би ускоро да добије епилог, а полиција већ има поуздане доказе ко је све био укључен у шпијунирање шефа државе.

Извори нашег листа преносе да је Хркаловићева, поред полиграфа, одбила да одговара и на додатна питања бивших колега, инспектора Сектора унутрашње контроле (СУК) МУП, која се тичу њених наводних контаката са особама из криминогене средине. На првом саслушању, прошле недеље, углавном је на сва питања одговарала са "не знам" и "не сећам се".

Много "речитији" су, међутим, били њени некадашњи сарадници. У протеклом периоду припадници унутрашње контроле саслушали су више од 50 полицијских службеника. Осим Хркаловићеве, испитан је и бивши начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Дејан Ковачевић. Наводно, он је о свему што се дешавало причао колегама из СУК, посебно о томе како се одвијају тајна праћења и прислушкивања, како се издају налози, шта се све догађало за време његовог руковођења, али је и потенцирао да за "неке ствари није знао".

Пред колеге из унутрашње контроле, а у предистрази прислушкивања и других криминалних радњи, "стао" је и Ковачевићев заменик Срећко Лазић. Он је неколико сати одговарао на питања инспектора. Клупко закулисних радњи, које су се одвијале у МУП током протеклих година, полако је почело да се одмотава.

Међу првима су испитани полицајци из Службе за специјалне истражне методе (ССИМ) Управе криминалистичке полиције (УКП). Некадашњи први човек ове службе и близак Хркаловићевој сарадник Дејан Миленковић Багзи, који је са њом дошао у МУП из Безбедносно-информативне агенције (БИА), детаљно је причао о прислушкивањима, чак и онима која су ишла мимо наредби надлежних судова и нису завођена у званичним књигама.

- Неки од сарадника су испричали да су транскрипти таквих разговора ношени директно Хркаловићевој на руке - испричао је извор "Новости". - Њихова сведочења су драгоцена.

Иначе, Службу за специјалне истражне методе називају још и "мала БИА", јер се бави тајним праћењима и прислушкивањима. Према званичним актима то се ради уз дозволу суда, али је сада утврђено да то није увек било тако и да је на њиховој мети у одређеном тренутку био директно председник Србије Александар Вучић и његова породица.

ПОКРЕНУТА ПРЕДИСТРАГА

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал (ТОК) саопштило је у четвртак да је покренуло предистражни поступак у вези са наводимаа о неовлашћеном прислушкивању председника Републике Србије Александра Вучића. ТОК је 15. децембра 2020. године послало захтев МУП за прикупљање потребних обавештења, који је допуњен 14. јануара.

- Циљ предистражног поступка је да се провере све информације и обавештења која су неопходна за расветљавање свих чињеница и околности у вези са овим случајем, а у правцу откривања учинилаца и кривичних дела из надлежности Тужилаштва за организовани криминал - наводи се у саопштењу.

Тужилаштво наводи да детаље случаја због несметаног вођења предистражног поступка неће износити, а да ће по његовом завршетку јавност бити обавештена о резултатима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)