ПРЕТИ МУ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Тужилаштво у Хагу против пуштања из притвора Кадрија Весељија

Срна

19. 01. 2021. у 19:36

ПРЕТИ МУ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Тужилаштво у Хагу против пуштања из притвора Кадрија Весељија

Фото: Танјуг/АП Пхото

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво противи се захтеву да један од оптужених вођа терористичке ОВК Кадри Весељи буде привремено пуштен из притвора Специјалног суда у Хагу, јер постоји ризик од бекства, будући да би могао бити осуђен на доживотни затвор.

- Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности у 40 притворских јединица, укључујући убиства и мучење. За злочине поднете у оптужници против Весељија постоји могућа казна доживотног затвора - наводи се, између осталог, у одговору Тужилаштва достављеном Специјалном суду.

Како се истиче, ова перспектива ствара стални ризик од бекства, који се може повећати након што Весељи буде сазнао целу листу доказа против њега.

Одговор Тужилаштва је достављен 15. јануара, након што је привремено ослобађање Весељија затражио његов адвокат Бен Емерсон.

Главни тужилац и његов тим посебну важност придају томе што је Весељи "један од најискуснијих обавештајних официра на Косову, бивши шеф обавештајних служби ОВК и косовске обавештајне службе /ШИК/".

- Када се ово комбинује са његовим статусом јавне личности, ван је расправе да Весељи има техничко знање и мрежу да избегне правду - навео је главни тужилац Џек Смит у одговору Специјалном суду.

Тужилаштво тврди да ће Весељи ометати вођење кривичног поступка, укључујући утицај на свједоке, жртве или саучеснике, преноси РТС.

Четворица чланова Главног штаба терористичке ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими оптужени су по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица налазе се на једној оптужници. На терет им је стављен низ ратних злочина међу којима и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца католика, политичких противника и противника терористичке ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)