ИНТЕРВЈУ Горан Ракић: Срби на КиМ морају под један барјак, боље да битку водимо у институцијама, него на мостовима

Д. Зечевић

18. 01. 2021. у 09:00

ИНТЕРВЈУ Горан Ракић: Срби на КиМ морају под један барјак, боље да битку водимо у институцијама, него на мостовима

Фото Танјуг

СРПСКИ народ зна да је однос косовских институција према Србима непримерен, без обзира на област о којој говоримо. Наше деловање унутар тих институција је свакодневна борба у којој нема фер услова, нити минимума поштовања нашег народа, али, без обзира на препреке, ми немамо алтернативу осим да се боримо и радимо.

Боље да битку за грађане водимо унутар институција у Приштини него на мосту у Косовској Митровици, или неком другом српском месту. Тај рад није био и никада неће бити лак, али је то уједно и обавеза за сваког од нас, да у тешким временима будемо ослонац и подршка свом народу.

Овако Горан Ракић, председник Српске листе, објашњава одлуку о учешћу на изборима у Приштини, упркос томе што се показало да албанске власти не поштују договоре. Каже да Српска листа од оснивања има јасне циљеве - да се сви Срби на КиМ, под једним барјаком, заједно са државом Србијом и председником Александром Вучићем, боре за заштиту интереса нашег народа и других невећинских заједница.

* Шта очекујете од ових избора?

- И ове изборе очекујемо у нади да ће протећи у миру, али и да ће наш народ још једном једногласно подржати политику опстанка и останка на овим просторима, али и политику мира и економског просперитета председника Вучића.

* Које захтеве ћете поставити будућој косовској влади и мислите ли да ће они дати резултате?

- Код политичара у Приштини приметио сам образац у понашању - чим је нешто добро за Србе, они то саботирају. У последњем мандату успели смо, захваљујући својој снази у парламенту, да неке ствари померимо са мртве тачке, јер смо показали да не могу да поткупе или уцене наших десет посланика. Зато је и на овим изборима преко потребно да сви мандати буду у рукама Српске листе, а не неких Срба који би да шурују са онима који нам не мисле добро.

* Како коментаришете све чешће најаве албанских политичара о измени Бриселског споразума, са циљем да се из њега "избаци" ЗСО?

- То нас не изненађује, али ћутање ЕУ на поруке албанских политичара је срамно. Српска листа ће увек бити онај камен у ципели који ће подсећати Приштину на њене обавезе. Убеђен сам да председник Вучић никада неће дозволити ревизију споразума на штету српског народа. Драго ми је, ипак, да све чешће чујем од појединих међународних представника позиве да Приштина испуни своје обавезе у формирању ЗСО.

* Уочи православне Нове године забрањена је посета Петру Петковићу, директору Канцеларије за КиМ?

- То је позната матрица албанских лидера да у недостатку програма за будућност, својим гласачима сервирају јефтини национализам. Помоћ коју је Петковић хтео да однесе угроженима од поплава ипак је стигла да наших сународника. Жалосно је да се забрањује једна хуманитарна посета.

НЕДОВОЉНА ЗАШТИТА СВЕДОКА

* ЈОШ један потенцијални сведок против припадника ОВК је убијен?

- То је питање за представнике Специјалног суда који очигледно не раде довољно посвећено на заштити својих сведока. Желим да верујем да ће суд бити професионалан и дати одговор на питање ко је одговоран за убиства, киднаповања и протеривање Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)