БИВША ВЛАСТ РАДИЛА НЕУСТАВНО И МИМО ЗАКОНА: СНС у Шапцу задовољан одлуком Уставног суда о трошењу новца од пореза на имовину

В. МИТРИЋ

17. 01. 2021. у 00:44

БИВША ВЛАСТ РАДИЛА НЕУСТАВНО И МИМО ЗАКОНА: СНС у Шапцу задовољан одлуком Уставног суда о трошењу новца од пореза на имовину

Архива

ГРАДСКИ одбор Српске напредне странке у Шапцу поздравља пресуду Уставног суда Србије по којој су референдуми о трошењу новца од пореза на имовину означени као противуставни.

- Овим је потврђено да је Српска напредна странка од почетка била у праву када смо износили критике на рачун оваквог вида трошења новца свих грађана Шапца, због чега смо се крајем 2018. године и обратили Уставном суду Србије - речено је „Новостима“ у ГО те странке у Шапцу, чији је високи функционер Бобан Бирманчевић, посебно истрајавао на указивању на нелегалне потезе сада већ бивше власти.

Уставни суд је у пресуди донетој 31. децембра 2020. године установио да правилници које је доносило тадашње Градско веће града Шапца по Одлуци о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава нису у сагласности са Уставом и законом. Уједно, Уставни суд је као противуставно и противзаконито оценио и утврђивање списка учесника непосредног изјашњавања о предлозима пројеката месних заједница.

- Референдуми, односно непосредно изјашњавање грађана о трошењу новца од пореза на имовину, за Српску напредну странку од почетка су били проблематични и на то смо константно указивали – кажу из СНС у Шапцу. - Тадашња градска власт коју је предводио Небојша Зеленовић овакав вид учествовања својих суграђана у процесу одлучивања видела је као револуционаран и демократски, а истина је да је то био покушај тадашње локалне власти да обесмисле постојање савета месних заједница. Уз ово, референдум је, између осталог, био и дискриминаторски. Наиме, могућност да предлажу пројекте од интереса за своју заједницу имали су само они грађани који су платили порез. На овај начин дискриминисани су сиромашни Шапчани. Уз ово, додатан проблем било је и прављење посебних спискова гласача, односно пријављивање за такозвани референдум. Многи нису били обавештени да морају да се пријаве како би гласали, па смо имали ситуацију да је у неким месним заједницама о пројектима који се тичу целокупне заједнице одлучило једва десет одсто становника.

Пресудом Уставног суда Србије недвосмислено је утврђено, истичу у ГО СНС у Шапцу,“ да је претходна власт у Шапцу коју је предводио Небојша Зеленовић радила противуставно и противзаконито“.

- Преузимањем одговорности за Шабац, Српска напредна странка се обавезала да ће интерес грађана бити на првом месту. У ово спада и функционисање месних заједница које ће радити искључиво у складу са законом. Савети месних заједница сами ће одлучивати о трошењу средстава и пројектима на које ће бити утрошена средства за потребе свих наших суграђана –закључују из СНС у граду на Сави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)