ЦИЉ ЈЕ ДА УВЕЋАМО СРПСКИ КОКУС У КОНГРЕСУ САД: Марко Ђурић поручује – треба нам неко ко ће да нас подржава као Енгел Албанце

Танјуг

11. 01. 2021. у 21:45

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да наша амбасаде у Вашингтону настоји да оствари што више контаката са новоизабраном америчком администрацијом, као и да у наредном периоду интензивно радити на томе да се увећа Српски кокус у Конгресу.

ЦИЉ ЈЕ ДА УВЕЋАМО СРПСКИ КОКУС У КОНГРЕСУ САД: Марко Ђурић поручује – треба нам неко ко ће да нас подржава као Енгел Албанце

Фото: Твитер

Ђурић је рекао да су односи Србије са САД, па и дешавања у тој земљи, прожети са кључним приоритетима наше државне и националне политике, као што су очување стабилности у земљи и економски развој.

Како је рекао , наша амбасада у Вашингтону настоји да ''пружи руке'' према долазећој администрацији Џозефа Бајдена и да оствари што више контаката.

- Иако сам овде само три недеље, имао сам разговоре са представницима Стејт департмента, Министраства одбране, Конгреса... У наредним недељама интензивно ћемо радити да што више конгресмена и сенатора положили заклетву учланимо у српски Кокус, јер нама требају они који ће нас подржавати као Албанце Елиот Енгел - навео је Ђурић.

Упитан о Вашингтонском споразуму и сумњама да би тај договор могао да буде доведен у питање након доласка нове администрације, Ђурић је рекао да ће именовања нових званичника, па и оних који ће се бавити нашим регионом, потрајати месецима, али да је наша амбасада већ сада у контакту са кандидатима за поједине функције важне за наш регион.

- Ко год да буде на тим позицијама, уверен сам да ће се држати онога што је договорено у претходном периоду. Ми у Србији имамо на шта да се позивамо и за шта да се боримо када је реч о Вашингтонском споразуму - истакао је Ђурић.

Подсетио је да је тим споразумом предвиђено да СПЦ и српски манастири и цркве на КиМ буду законски заштићени и да се у пуној мери примењују све одлуке судова везане за имовину СПЦ.

Такође, споразум, указао је Ђурић, предвиђа до септембра ове године мораторијум на покушаје Приштине да приступи међународним организацијама.

- Са представницима нове америчке администарције разговараћемо о томе на који начин да се након тог периода бавимо тим питањем - навео је Ђурић.

Додао је да верује да ће и америчка корпорација ДФЦ, која је отворила канцеларију у Београду имати пуне руке посла без обзира на политичке промене у Вашингтону и нагласио да је намера Србије да анимира што више америчких компанија да улажу у Србију јер би, како је оценио, то допринело нашој борби за политичку позицију у САД.

- Од наше амбасаде доћи ће много иницијатива за унапређење односа Србије и САД како би ојачали и оснажили Србију' - навео је Ђурић.

Као важан аспект деловања српске амбасаде у САД истакао је контакте и везивање наше дијаспоре у тој земљи.

- Наша дијаспора је иделолшки, политички и у економском смислу разнолика, радићемо на томе да све контакте и утицај који имају наши људи у САД упрегнемо ка ономе што је интерес Србије - поручи је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)