НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ПРАВИЛЕ САРМЕ: Чудни први дани 2021. године за Хитну помоћ

Novosti online

04. 01. 2021. у 12:14

САМ дочек 2021. као и прве дане Нове године нису обележиле бројне саобраћајке, туче, испирање желуца услед конзумирања алкохола, како то обично бива.

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ПРАВИЛЕ САРМЕ: Чудни први дани 2021. године за Хитну помоћ

Фото А. Станковић

Мада је последњи дан у 2020. години, када је у Београду било доста вести које су испуњавале црну хронику, могао да укаже да ће и у Новој години бити "весело" по том питању, овог пута је то изостало.

Како је испричала др Ивана Стефановић из Хитне помоћи, ништа се драматично није дешавало, чак ни број позива није био повећан, а једини који су се у већем броју јављали лекарима ове службе, били су грађани који су имали проблема са високим крвним притиском, и то због сарми.

- Била је једна туча, један пад са висине, и мало саобраћајки. Ништа драматично се није дешавало. Није нам ни број позива скакао. Можда је у току дана 31. децембра било нешто више, 140 интервенција, али ни тада није било ништа драматично - каже др Ивана Стефановић.

Додаје да је једино примећен повећан број позива грађана који су се жалили на аритмију услед повећаног крвног притиска.


- Све због сарме. Али, ви не можете Србе да убедите да је то слано, кад је то тако укусно. Нису се они преједали. Од једне сарме се не може прејести. Али је она веома слана због сувог меса и купуса, а треба избегавати све што је слано. У сваком случају, они су највише звали и обраћали се за помоћ и у нашим амбулантама, поред ковид пацијената. Тај висок притисак је ишао и до око 200. То је нешто што је обележило ове дане - наводи др Стефановић и додаје:

- Тако и баке знају да нам кажу: "Нисам ништа јела осим пасуља". Питамо их, а шта је било у пасуљу, а оне кажу па ребарца. Како пасуљ без ребараца.

Према речима др Стефановић, ни на прагу Нове године нису изостали позиви пацијената који сумњају на корона вирус:

- Смањио се и број таквих позива, али и даље они зову у највећем броју.

Подсећања ради, 31. децембра две жене су покушале да се убију скоком са Бранковог моста. У Далматинској улици је горео стан, а на Петловом брду су две особе повређене у екплозији услед пуцања плинске боце.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)