АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЗА "НОВОСТИ": Да Вучић пристане на укидање Српске био би комесар Европске уније!

Данијела МИЛИНКОВИЋ

01. 01. 2021. у 11:00

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЗА НОВОСТИ: Да Вучић пристане на укидање Српске био би комесар Европске уније!

Александар Вулин / Фото Ж. Кнежевић

- ПРЕДСЕДНИК Вучић је упоран човек који када нешто одлучи од тога не одступа. Његова најава рата са мафијом с правом је узнемирила кланове, а Србија већ види да нема заштићених. Хапшењем Дарка Елеза разбијен је клан који је вршио кривична дела са обе стране Дрине.

Хапсили смо бивше председнике општина из редова СНС као и актуелне функционере из редова различитих политичких партија. У Новом Пазару пружили смо зашиту свим грађанима и зато се сукобили са криминалцима који су помислисли да је град њихов.

Разбили смо велике и добро повезане групе одговорне за прање новца. Падали су и крупни мафијаши којима се на терет стављају убиства, шверц наркотика, рекет. Сви су на удару и није важно да ли су "шкаљарци", "кавчани" или неки мањи кланови, за нас нема разлике.

У сусрет новој 2021. ову одлучну поруку шаље министар полиције Александар Вулин. Он у интервјуу за "Новости" означава кључне циљеве у свом ресору и покушава да разбије сумњу у народу да ће се и овог пута "крупне рибе" - провући.

* На улицама Београда, али и других градова у Србији, месецима уназад одвијају се мафијашки обрачуни, и то најчешће припадника зараћених кланова из Црне Горе. Зашто се тим људима не забрани долазак у Србију и како уопште спречити тај "увозни" криминал?

- Највећем броју таквих лица и јесте забрањен улазак у нашу земљу и то је могуће када су у питању страни држављани. Држављанину Србије не можете забранити улазак у земљу, а рат на нашим улицама за рачун "кавчана" и "шкаљараца" воде њихови плаћеници из Србије. Рат неће престати, новац од дроге покреће све сукобе и једина превентива је да знају да онај ко изврши тешко кривично дело неће остати неоткривен. У 2020. имали смо пет мафијашких убистава и сва су расветљена. Последње убиство у "Белвилу" је решено хапшењем убице након свега десетак дана, што је брзина која се ретко среће када су у питању убиства која почини организовани криминал.

* Да ли сте од када сте дошли на чело МУП успели да сагледате колико је мафија дубоко продрла у полицијске и безбедносне структуре?

- У МУП сам нешто више од месец дана и трудио сам се да слушам и учим. Огромна већина полицајаца су људи за понос, али постоје и они који су повезани са криминалцима. Зато је моја прва депеша у МУП била подсећање на доследно придржавање обавезујуће инструкције о оперативном раду полиције. Да поједноставим, свако ко има било какав контакт са лицима из криминогене средине, без обзира на то да ли је то у оквиру посла или ван њега, своје контакте мора да пријави старешини. У Новом Пазару смо суспендовали два инспектора зато што су одржавали контакте са лицима која су учествавала у последњој пуцњави у том граду, а пре њих још двојицу инспектора из Полицијске управе Београд због веза са лицима из случаја "Белвил".

* Због чега сте спровели значајне кадровске промене на неким од кључних позиција од када сте дошли на чело МУП? Нисте били задовољни њиховим радом или склањате Стефановићеве људе, како тврде неки?

- Није МУП ничије власништво, па да у њему има своје људе, нити су смењени били Стефановићеви нити су постављени моји људи. То су полицајци који раде свој посао, а сваки министар прави свој тим, па тако и ја.

* Зашто сте рехабилитовали старе кадрове попут Пушића и Милића?

- Нису они били на Голом отоку, нити су за нешто осуђени па да их рехабилитујем. Они су полицајци за које верујем да својим знањем могу да помогну борби против мафије, а знам да имају и вољу и жељу за борбу.

ПРЕДНОСТ РУСКОЈ ВАКЦИНИ

* КОЈУ бисте пре вакцину примили: америчку или руску?

- Примићу вакцину коју држава одреди за припаднике МУП, али моје поверење је увек на страни руске медицине.

* Ваша највећа жеља у 2021. је...

- Да ми синови и супруга буду здрави и вредни, а Србији да прође корона и да сачувамо политичку стабилност.

* Како бисте оценили свеукупну безбедносну ситуацију у Србији и региону? Одакле нам прети највећа опасност?

- Ниједна земља за себе не може да каже да је сасвим безбедна. Повратници са сиријског и либијског ратишта нарочито са простора КиМ, илегалне миграције, организовани криминал, све су то елементи нестабилности. Али посебно забрињавају покушаји стварања "велике Албаније" и све отворенији напади на Републику Српску. Свако угрожавање Срба, без обзира на то где они живе је угрожавање свих Срба и државе Србије.

* Може ли нова политичка криза у Приштини, која је изазвана одласком бивших команданата тзв. ОВК у Хаг и падом владе, да изазове веће нестабилности на КиМ, али и да се прелије на југ Србије?

- Шиптарски политичари који се суочавају са судом за ратне злочине ОВК ће учинити све да избегну суђење и казну. Не би им било први пут да Србе искористе за таоце, да изазову сукобе које ће после смирити, само ако буду на слободи. Пратимо све што се дешева и спремни смо да реагујемо на свако угрожавање безбедности Срба на КиМ.

* Верујете ли да ће Хашим Тачи и остали којима се у Хагу суди за ратне злочине добити заслужену казну?

- Неће, смртна казна је укинута.

Александар Вулин / Фото Ж. Кнежевић

* Када бисте били у прилици да преговарате о Косову са Олбрајтовом, шта бисте јој рекли?

- Ништа што већ није чула и ништа што већ не зна, и ништа што би јој било значајније од новца шиптарских лобиста.

* Очекујете ли још јаче притиске на Србију из западних центара моћи да призна независност Косова, демонтира РС, и ослаби везе са Москвом и Пекингом? Да ли су могући и неки радикалнији потези Запада, попут политичких и економских санкција?

- Велике силе хоће да реше сва отворена питања на Балкану и мисле да се то може постићи само на штету Срба и Србије. Ревизија резултата Првог и Другог светског рата треба да буде окончана поразом Срба, смањењем територије на којој живе, слабљењем њихове државе, а одрживост таквог стања може да буде гарантована само трајним спречавањем српског уједињења. Није то паметна политика уколико се жели мир и стабилност Балкана. Председник Вучић је од првог дана свог мандата био суочен са претњама и притисцима који превазилазе величину земље коју води, али је и показао да има способност, мудрост и храброст да се бори за Србију и Србе. То се неће променити.

* Верујете ли и даље да је време да Србија одустане од чланства у ЕУ као кључног спољнополитичког циља?

- Ја сам евроскептик, баш као што у идеју ЕУ сумњају Џонсон, Орбан или Салвини. Србија треба да буде политички неутрална као што је и војно неутрална. Моје уверење је у мањини и у Влади и међу грађанима, али то је мој легитиман став. Када год изјавим да нисам за чланство у ЕУ, јави се неко ко ме оптужи да својим ставовима рушим позицију ЕУ међу грађанима Србије. Занимљиво је да се нико не сети да пита ко руши позицију Србије међу оним чланицама ЕУ у којима је огромна већина грађана против проширења земљама са Балкана. Холандија, Немачка, Аустрија су само неке од њих. Који европски политичари су својим изјавама довели до тога, зашто њих нико не прозива и тражи да промене или бар сакрију своја уверења. Не верујем да ЕУ жели Србију у свом чланству. Да су нас желели, до сада су имали бројне прилике да нас приме у своје редове, али сваки пут када је изгледало да смо ближе пуноправном чланству појавио би се неки нови услов. Македонија је променила име, полако одустаје од свог језика, а већ је прихватила да је Бугарска као Хитлерова савезница и није окупирала, већ да су то урадили неки администратори, и све то није довољно ни за почетак преговора. Србија по свим критеријумима задовољава услове за чланство бар колико и земље које сада чине ЕУ, а када би се исти критеријуми какви се примењују на Србију применили на чланице ЕУ, број земаља који је чине би се значајно смањио. Није ЕУ брига ни за право ни за економију, она тражи да признамо Косово, а и да се одрекнемо РС, да Вучић призна Косово као државу добио би Нобелову награду, а да допусти рушење Српске био би европски комесар за шта год жели да буде.

* Има ли Вучић још кога осим вас да га брани?

- Вучић и ја смо саборци, и свака моја одбрана Вучића је одбрана политике слободне Србије. Оно што Вучић ради заслужује и подршку и поштовање и одбрану. Зашто су неки државни функционери, који су му и страначки и коалиционо и идеолошки ближи од мене тако мудро тихи, и зашто Вучићу не смета што они тако паметно избегавају сукобе и пуштају свог председника да прима ударце и сам води и своје и туђе битке, то је питање за Вучића и ја ту не могу да одговорим. А Вучића не треба нико да брани, он то ради и сам много боље него било ко други.

ПЛАТЕ ПОЛИЦАЈАЦА ЋЕ ЈОШ РАСТИ

* ИМА ли конкретних планова у наредном периоду за побољшање материјалне ситуације припадника МУП?

- Председник Вучић је наставио са политиком улагања у МУП и стандард припадника. Већ нам је плата повећана за 3,5 одсто а очекујемо и даље повећање, што је јединствен случај у времену короне. Са таквим председником није много тешко бити министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)