ОБЕЗБЕЂЕНЕ ДОДАТНЕ КОЛИЧИНЕ: Вакцину против грипа примило рекордних 400.000 људи

Б.Р.

29. 12. 2020. у 17:24

ОБЕЗБЕЂЕНЕ ДОДАТНЕ КОЛИЧИНЕ: Вакцину против грипа примило рекордних 400.000 људи

Фото ЕПА

ОБЕЗБЕЂЕНЕ су додатне количине вакцина против грипа и то тровалентна заштита произвођача Институт "Торлак" и увозна четворовалентна вакцина, коју могу примити и особе старије од 65. година, односно све особе старије од 6 месеци живота.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да је ове сезоне вакцинисано више од 400.000 особа, што је рекордан број, односно око 100.000 особа више него прошле године.

На територији наше земље, још није лабораторијски потврђен вирус грипа, а из "Батута" сугеришу да вакцинацију против грипа треба обавити што пре, јер представља најзначајнију меру превенције овог обољења, која се спроводи у циљу очувања здравља становништва, а истовремено и спречавања ширења вируса у осетљивим категоријама, породици, колективу и популацији.То се пре свега односи на особе са хроничним поремећајима респираторног и кардиоваскуларног система, особе са различитим метаболичким поремећајима, укључујући шећерну болест, гојазност, бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), примаоце трансплантата.

Вакцинација против грипа у домовима здравља спроводи се уз поштовање свих мера за спречавање преношења корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)