ЛАЈЧАК БИ ДА МЕЊА УСТАВ СРБИЈЕ: Изасланик ЕУ ћути о ЗСО, а навео кад очекује нову рунду разговора Београда и Приштине

Novosti online

27. 12. 2020. у 15:06

ЛАЈЧАК БИ ДА МЕЊА УСТАВ СРБИЈЕ: Изасланик ЕУ ћути о ЗСО, а навео кад очекује нову рунду разговора Београда и Приштине

Фото Тањуг

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да коначни споразум подразумева различите правне корекције на уставном нивоу.

Лајчак је за Клан Косова рекао да је за постизање споразума неопходно имати законску регулативу.

- Након што државе постигну међународни споразум, вероватно ће бити потребно да се на уставном нивоу укључе неопходни правни аранжмани како би се интегрисало оно што је договорено и потписано у складу са унутрашњим правним поретком. Ово се односи и на (лажну државу) Косово и на Србију. Коначни споразум је неопходан за нормализацију односа две стране - рекао је он, преноси Косово онлајн.

Лајчак, који је преузео мандат посредника ЕУ, водиће разговоре Београда и Приштине до априла 2021. године са могућношћу продужења мандата.

Дијалог је настављен у јулу ове године након 20 месеци паузе.

Последњи састанак био је 10. децембра на техничком нивоу, где се разговарало о имовини и заједничким финансијским захтевима. Изасланик ЕУ најавио је нову рунду разговора за 2021. годину, не наводећи тачно месец.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

buki

27.12.2020. 16:05

Mislim da se Lajčekova izjava više odnosi na Šiptare, pošto se oni neprestano pozivaju na taj svoj kobajagi ustav, dok mi naš i ne pominjemo, kao da ne postoji. Nedavno je neko od naših zvaničnika objasnio da Ustav ne pominjemo, kako bi pokazali istinsku zainteresovanost za pregovore, naravno one koji našem narodu na KiM olakśavaju život i opstanak, a ne za one o međusobnom priznanju, pošto nama nikakvo šiptarsko priznanje ne treba, jer smo odavno u UN međunarodno priznata država, sa granicama u koje ulazi celo KiM.

Kole

27.12.2020. 16:32

Srbija je ratovala zbog ovog što ovaj priča! Nije ga dala! Terasmo se sa 19 agresora nato pakta plus albanija koja nije bila 99 član saveza a izvršila glavnu agresiju prema SRJ. Nismo izgubili jer da jesmo bili bi smo okupirani a ne pregovarači u Kumanovu. Sporazum o miru se ne postiže sa poraženom zemljom i vojskom! Iz Kumanova nastala je 1244 rezolucija. Lajčak je l' hoćete nov rat sa Srbijom? Mali cam je bilo poniženja? Ajde bre kukavice udarite čekamo vas!

NN

27.12.2020. 18:31

Тако је. Коначним споразумом, комплетну прелазну структуру УНМИК-администрације у српској покрајини треба интегрисати у уставно.правни систем Србије. Убудуће Београд и Приштина могу само о томе разговарати: о највишем степену аутономије јужне српске покрајине.