ОДЛУКА СУДА УЗДРМАЛА ПРИШТИНУ: Припреме за нове изборе

Novosti online

22. 12. 2020. у 20:14

ОДЛУКА СУДА УЗДРМАЛА ПРИШТИНУ: Припреме за нове изборе

Фото: Танјуг/АП

ПОСЛЕ одлуке Уставног суда да је тзв. влада у Приштини изабрана нелегално, почеле су консултације за заказивање нових ванредних парламентарних избора. Водеће странке су за изборе што је пре могуће. Још актуелни премијер Авдулах Хоти лажне државе Косово претходно тражи да буде изгласан буџет за наредну годину. Београд оцењује да ће доћи до дужег застоја у дијалогу.

Избори 2017., па 2019., па почетком наредне године. Између њих обарање и оставке владе. Ниједна влада уназад неколико година у Приштини није изгурала пун мандат.

Датум следећих избора још није одређен. Чека се да уставни суд обелодани комплетну одлуку којом је владу Авдулаха Хотија прогласио нелегитимном.

- Морамо да сачекамо комплетну пресуду, јер морамо да имамо тачно тумачење у данима пред нама. Ми смо као политички субјект први и бићемо први и у следећем сазиву, али одлуку о коалицијама и кандидату за премијера доноси Генерални савет странке - истиче Аљбин Курти из покрета

Самоопредељење. 

Очекује се да ће вршилац дужности тзв. косовског председника Вјоса Османи заједно са Куртијем али о томе данас нису разговарали. Из Демокраске партије поручују да је најбоље изборе организовати следећег месеца.

Још актуелни премијер претходно тражи усвајање буџета за наредну годину.

- Влада остаје на функцији док не буде изабрана нова. У новим околностима након ове одлуке извршићемо своје обавезе. О буџету за 2021. требало би гласати што је пре могуће, пзивам да се скупштина не распушта без гласања о буџету - рекао је Авдулах Хоти. 

У Приштини знају да постизборне комбинације и њихово слагање могу да потрају месецима па је велики ризик остати без јавних пара након априла.

Одлука о нелегитимности владе Авдулаха Хотија затекла је мање парламентарне странке. Некима до њих попут странке Фатмира Љимаја, не прогнозира се пролазак у нови састав скупштине.

- Према истраживањима ја очекујем да ће прва странка да буде Самоопредељење. Друга ће бити Демократска партија Кадрија Весељија а трећи Демократски савез Косова - каже политиколог Рамуш Тахири. 

Странка Рамуша Харадинаја би могла да освоји измедју 10 и 14 места у скупштини, довољно да буде тас на ваги за неку будућу коалицију.

И то до нових избора, за које у Приштини кажу да могу да уследе опет брзо јер избор новог косовског председника захтева договор већине и одрицање од уских страначких интереса.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)