СКАНДАЛОЗНА НАЈАВА "ЗМИЈИНИХ" АДВОКАТА: Припремили лукав план да бивше команданте ОВК спасу робије

Тањуг

17. 12. 2020. у 17:48

СКАНДАЛОЗНА НАЈАВА ЗМИЈИНИХ АДВОКАТА: Припремили лукав план да бивше команданте ОВК спасу робије

Фото: Printskrin

ОДБРАНА Хашима Тачија и друге тројице чланова Главног штаба ОВК најавила је данас да ће оспоравати надлежност Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу за вођење поступка и суђење Тачију и осталима.

Адвокати су писаним поднеском, који је данас објављен, такође тражили продужетак рока за подношење тог, такозваног прелиминарног поднеска за оспоравање надлежности, а судија за претходни поступак им је ту моблу одобио.

Рок за подношење тог поднеска продужен је за месец дана, па према одлуци судије, уместо 11. јануара, он истиче 10. фебруара.

Прелиминарни поднесак тиче се питања да ли су Специјализована већа уопште надлежна да суде Тачију, Кадрију весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићији, односно да ли је Специјализовано тужилаштво Косова надлежно да их оптужи, што је већ учинило.

На данашњој статусној конференцији адвокати су потврдили да ће оспоравати надлезност суда, а прелиминарним поднеском се, према Статуту Специјализованих већа, могу оспоравати и наводни формални недостаци оптужнице, или тражити њено раздвањање.

Судија је појаснио да одбрани дозвољава продужење рока за подношење поменутог захтева, имајући у виду да је “потребно да се анализирају обимни обелодањени докази и о њима разговара са оптуженима, предстојећу зимску паузу у раду суда, као и ограничења која је узроковала пандемија Цовида 19.

У истој одлуци судија је међутим одбио захтев одбране да се одрже усмена рочишта за расправу о захтеву одбране оптужених да им се укине притвор.

То значи да ће о захтеву за укидање притвора Тачију, Сељимију, Весељију (који ће га тек поднети) и Краснићију одлуку донети на основу писаних поднесака њихових адвоката и, са друге стране тужилаштва.

Тачи и Весељи су се, према наводима хашког тужилаштва из јуна, залагали да се Специјализована већа укину.

И у косовској јавности и скупштини чуло се да је мандат овим већима наводно истекао након пет година рада те да не могу да воде кривичне поступке.

Већа су основана Законом који је усволила косовска скупштина, па су тамошњи званичници тврдили да она тај закон може и да поништи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)