ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ХАРАДИНАЈА И ГУЦАТИЈА: Донета одлука у Хагу, дугачка листа злочина терориста ОВК

С. С. Р.

14. 12. 2020. у 16:39

ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ХАРАДИНАЈА И ГУЦАТИЈА: Донета одлука у Хагу, дугачка листа злочина терориста ОВК

Фото: Фацебоок/Принтсцреен

ПОДИГНУТА је оптужница против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја за кривично дело против правосуђа, ометање службених лица, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности података, саопштено је из Специјално суда у Хагу.

Они су раније ухапшени, јер су документа које им је у Удружење ветарана доносио непознати мушкарац пуштали у јавност. 

У оптужници се наводи да су они најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу и другим скуповима који су се медијски преносили, као и даљим дистрибуирањем, укључујући и изјавама на друштвеним мрежама, неовлашћено открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима, укључујући заштићене податке о извесним (потенцијалним) сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

- Они су сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа. Тим радњама су Гуцати и Харадинај учинили повреду тајности поступка, вршили одмазду и застрашивање против (потенцијалних) сведока Специјализованог тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију његовог рада и истрага - наводи се у саопштењу. - По закону, Специјализована већа Косова имају надлежност да суде појединцима за кривична дела против правосуђа када се та дела односе на званичне поступке и службенике Специјализованих већа.

Харадинај ће се већ сутра појавити пред судом у својству оптуженог, а Гуцати у петак. Суд ће имати паузу за празнике од 21. децембра до 1. јануара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)