ВУЈАДИНОВИЋ ОДГОВОРИО БИСЕРИ ТУРКОВИЋ: "Требало би да зна да је укидање РС немогуће без сагласности народа који живи у њој"

Novosti online

12. 12. 2020. у 18:46

ВУЈАДИНОВИЋ ОДГОВОРИО БИСЕРИ ТУРКОВИЋ: Требало би да зна да је укидање РС немогуће без сагласности народа који живи у њој

Фото: СНС

МИЛИМИР Вујадиновић, председник Одбора за дијаспору у Скупштини, посланик СНС, огласио се поводом изјаве Бисере Турковић у којој позива на укидање Републике Српске.

- Поводом најновијих изјава госпође Турковић о намери укидања Републике Српске и довођења  српског народа у било какву везу са фашистичким режимима, госпођа Турковић би као озбиљан дипломата требало да зна да је укидање Републике Српске немогуће без сагласности народа који живи у њој, али и сагласности свих оних који су потписници и гаранти тако важног међународног мировног споразума постигнутог у Дејтону, а међу којима је и Република Србија yз друге, велике светске демократије - наводи Вујадиновић.

- Тешко да ће госпођа Турковић и поједини центри жељни радикализације у БиХ успети да за тај наум обезбеде подршку народа у Републици Српској а још мање је вероватно да ће обезбедити и подршку Србије за такав опасан и неодговоран план. 

- Србија као једна од потписница, а самим тим и гарант опстанка дејтонске БиХ, никада госпођи Турковић и сличнима неће дати подршку за укидање Републике Српске и рушења мира у БиХ. 

- Српски председник и Влада су и до сада показивали да ће увек бити само подршка миру и подршка РС а самим тим читавој БиХ, да ће бити подршка економском развоју и јачању региона у целини пре свега кроз пројекте економског увезивања и јачања свих делова земаља у којима живимо - додаје Вујадиновић.

- Што се тиче довођења српског народа у било какву корелацију са фашизмом, подсећам госпођу Турковић да је одавно читавом цивилизованом свету позната чињеница да је српски народ један од најстрадалнијих од пошасти која се зове фашизам, али је познат и као један од оних који су тој страшној појави пружили најснажнији, први оружани отпор у Европи и то у првим данима јуна 1941. године управо на југу данашње Републике Српске. Ретки су народи на Балкану који се могу похвалити толиком доприносом у борби против фашизма као што је то српски народ, који је и у свим светским сукобима био на правој страни историје.

- На крају, топли савет госпођи Турковић и радикалним круговима у Сарајеву: да изађу из матрице сталне радикализације прилика у БиХ и политике прошлости и самоизолације и окрену се развоју свих делова БиХ и економском напретку народа који у њој живе, укључујући неизоставно и српски народ.

- Уколико јој је потребан узор за такво што, лако ће га наћи у председнику и Влади Србије. И не само узор, већ и као партнера који је спреман да руку сарадње пружи свима који су на путу очувања мира и јачања економије у региону. Са друге стране, сигуран сам да ће српски председник и Влада као и до сада бити снажна подршка и сигуран ослонац нашем народу где год он да живи. То, уосталом, каже сам српски народ - закључио је председник Одбора за дијаспору у Скупштини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)