БЕЗ НОВИХ ПОГЛАВЉА ДО КРАЈА 2020: Министри спољних послова ЕУ нису у уторак усвојили закључке о западном Балкану

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

08. 12. 2020. у 19:32

СРБИЈА до краја ове године неће отворити ниједно преговарачко поглавље. Министри спољних и европских послова ЕУ нису у уторак на Савету за опште послове у Бриселу усвојили редовне годишње закључке за проширење који се тичу Западног Балкана.

БЕЗ НОВИХ ПОГЛАВЉА ДО КРАЈА 2020: Министри спољних послова ЕУ нису у уторак усвојили закључке о западном Балкану

Архива Новости

Запело је, као што се и очекивало, око бугарских захтева у вези с македонским схватањем историје и језика. А због ових билатералних разрачунавања Софије са Скопљем, блокирани су сви.

- Делимо ваше разочарање. Али отварање поглавља није поклон Брисела, нити зависи од Берлина, већ од оствареног напретка. Савет је закључио да услови нису довољно испуњени за отварање нових поглавља. Ако у централним питањима, као што су плурализам медија, слобода изражавања, регионално помирење, независност правосуђа, буде напретка, брзо можемо да отворимо нова поглавља. Надамо се да ћемо следећих дана, а најкасније током португалског председавања, моћи да остваримо потребан напредак - истакао је у уторак немачки државни секретар за европске послове Михаел Рот.

У већ припремљеним нацртима закључака, који нису усвојени, Србија је, између осталог, похваљена за свеобухватни напредак у приступним преговорима, за прихватање нове преговарачке методологије, економске реформе, учешће у мировним мисијама. Констатовано је и да напредак у области владавине права није био довољно брз, тражи усаглашавање са спољном и визном политиком ЕУ...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)