ИСПИТАТИ И ЂИЛАСОВУ ИМОВИНУ И СВЕ СПОРНО: Јелисавета Васић из Савета за борбу против Корупције "Тужилаштво мора да почне да ради"

В.Н.

04. 12. 2020. у 07:40

ИСПИТАТИ И ЂИЛАСОВУ ИМОВИНУ И СВЕ СПОРНО: Јелисавета Васић из Савета за борбу против Корупције Тужилаштво мора да почне да ради

Фото П. Митић

ИМОВИНА бившег градоначелника Београда, сада лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, али и његовог брата и свих повезаних лица, хитно би морала да се нађе под истрагом тужилаштва - тај позив правосудним органима стизао је последњих дана из политичких кругова, али и из цивилног сектора.

На питање да ли ће се Савет за борбу против корупције бавити овим случајем, чланица овог тела Јелисавета Василић каже, за "Новости", да је то посао за тужилаштво:

- Не видим зашто би се Савет бавио овим случајем, када имамо тужилаштво. Оног момента када се у Скупштини или Влади појави прича о спорној имовини, тужилаштво мора да почне да ради. Није питање да ли хоће или неће, тужилаштво је то које мора да реагује. Сва имовина за коју постоји нека дилема како је стицана треба да се испита. Целог живота се бавим владавином права и сматрам да свако подлеже проверама - поручује Василићева.

Јавност већ данима потресају приче да су Ђилас и његов рођени брат Гојко, неретко по тржишно нереалним условима и кроз спорне трансфере власништва, могуће избегавање пореза и прање новца, стицали луксузне некретнине. О томе су говорили и посланици у Народној скупштини, који су износили податке о стотинама квадрата на ексклузивним локацијама, који су у власништву браће Ђилас.

Фото Танјуг

Tekst potpisa

Најзад, у појединим медијима појавили су се написи о наводно сумњивим радњама Ђиласа током изградње Моста на Ади у време док је био први човек престонице и располагао буџетом Београда. Према писању портала "Објектив", сумња се да су Ђилас и неколико његових блиских сарадника у то време, оштетили градску касу за скоро 2,5 милиона евра. То, тврди се, доказује бројна документација, али и сведочење једног страног држављанина који је обављао одговорну функцију у једној од компанија које су градиле мост.

Као кључне карике у овој причи, поред Ђиласа су, како наводи "Објектив", и његов кум

Веза са пореским рајем у Панами

КАКО наводи "Објектив", компанија у Грчкој, коју је водио Рајичић, основана је 2006, тек након што је усвојено идејно решење за градњу Моста на Ади, а уочи расписивања конкурса на ком су изабрани извођачи радова. Такође, грчка фирма "Сил комершал" је кћерка фирма истоимене компаније са Панаме, која слови за "порески рај" и где фирме оснивају углавном они који желе да избегну плаћање пореза у матичним државама.

Драган Јешић Јеша, бизнисмен Рајан Рајичић и некадашњи директор Јединице за имплементацију пројеката у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда Зоран Рубињони.

Како се наводи, најспорније је то што је Ђилас из градске касе исплатио чак 2.491.506,28 евра на име наводних консултантских услуга у вези са изградњом Моста на Ади.

- Градски функционер Рубињони се лично састајао са нама и преносио усмене Ђиласове налоге да се средства за наводни консалтинг током изградње моста уплате грчкој компанији "Сил комершалс"" С. А. Једини правни заступник те компаније у коју су се сливали милиони од наводних консултантских услуга био је Рајан Рајичић. Он је у ово време био у веома интензивној комуникацији са Драганом Јешићем. Уколико повежемо чињеницу да је Ђилас био шеф Рубињонију, а да је његов кум Јешић интензивно сарађивао с Рајичићем, јасни су токови новца који је узет од нашег конзорцијума - тврди, за "Објектив", страни бизнисмен који је обављао одговорну функцију у фирми која је градила Мост на Ади.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Predrag

04.12.2020. 11:50

Svakako treba ispitati poreklo imovine Dragana Đilasa, ali i njemu bliskih ljudi. Istovremeno tužilaštvo i državni organi, kao deo sistema, moraju da pokažu veću efikasnost i kontinuirano prate imovinu svih nosilaca javnih funkcija. Ovako korupcija cveta, a oruđa koja su nam na raspolaganju u borbi protiv iste poprimaju karakter sredstava za obračun sa političkim protivnicima.