ГРАДИЋЕМО БОЉИ ОДНОС, АЛИ ОБАЗРИВО: Вучић о антисрпској кампањи, протеривању амбасадора Божовића, мини Шенгену

Танјуг

03. 12. 2020. у 23:20

ГРАДИЋЕМО БОЉИ ОДНОС, АЛИ ОБАЗРИВО:  Вучић о антисрпској кампањи, протеривању амбасадора Божовића, мини Шенгену

Фото: Инстаграм/@buducnostsrbijesav

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић каже да ће се Београд трудити да са новом владом у Црној Гори гради бољи однос, али пажљиво и обазриво, будући да је у Црној Гори видљива антисрпска кампања.

Поручује да је Београд донео мудру политичку одлуку да не протера црногорског амбасадора.

- Видим у ком смеру то иде, како се споља намеће та жестока антисрпска кампања, како поједини политички фактори у Црној Гори морају да докажу своје црногорство, а оно се увек доказује негативним односом према Србији - рекао је Вучић за РТС.

Каже да је Србија довољно одговорна, озбиљна и способна да буде изнад тога и не учествује у антицрногорској кампањи, наводећи да " замера делу медија у Србији који је учествовао у антицрногорској кампањи јер нема потребе за тим".

Вучић је рекао да протеривање српског амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића није био пријатељски чин и да се то не ради, као и да сматра да разлози за то нису били уверљиви на било који начин, али је истакао је Србија на крају реаговала не само на цивилизован, него и на одговоран начин.

(НЕ) ПРОТЕРИВАЊЕ ТАРЗАНА МИЛОШЕВИЋА

Фото: Принтсцреен

Како је рекао, Београд је у први мах поступио рутински, у складу са Бечком конвенцијом и донео исту одлуку за црногорског амбасадора Тарзана Милошевића, али је потом донета мудра политичка одлука.

Наводи да је прва одлука да и црногорски амбасадор у Србији Тарзан Милошевић буде персона нон грата била логична и уобичајена, рутинска одлука Министарства спољних послова и да министар Никола Селаковић није погрешио, али да је потом питање одмерено и другачије, не само водећи рачуна о Бечкој конвецији, већ и о животу.

- Та наша порука мора да буде усмерена, а Србима у Црној Гори, али и према Албанцима, Црногорцима, Бошњацима, да им пружимо руку и покажемо да су добродошли и да нећемо да предузимамо такве акте који нису пријатељски, који значе протеривање амбасадора", рекао је Вучић

Како каже, Црна Гора Србији мора да буде најближа, али Србија неће никога ни на шта да тера.

УЖАСНУТ САМ КАМПАЊОМ ДА СУ СРБИ ОКУПАТОРИ

Фото: Принтсцреен

Вучић је рекао и да је ужаснут кампањом која се води у Црној Гори, да су Срби постали окупатори, да се износе лажни цитати краља Николе...

Каже да таква политика траје већ дуго и подсећа да га је Мило Ђукановић лично опутжио да је директни кривац за његов пораз на изборима.

- Једина ствар у којој сам имао право да нешто кажем и питам је положај српског народа у Црној Гори. И када слушам неке које говоре како нема предстанвика мањина у данашњој влади у ЦГ, па чекајте, није било никога ко се изјашњавао као Србин, не у влади него нигде, а срба готово 30 одсто - казао је Вучић.

Он је навео да је посао Београда да у складу са европским стандардима брине о свом народу, не тражећи ништа више, те истакао да се ни на који начин не угрожава независност Црне Горе.

УКЉУЧИВАЊЕ У МИНИ ШЕНГЕН БОЉЕ ЗА ПОДГОРИЦУ И ПРИШТИНУ

Упитан да ли мисли да би нова власт у Црној Гори могла да буде заинтересованија за пројекат "мини шенгена" и регионалну сарадњу, Вучић је рекао да би то било добро и за њих и за нас.

Фото: РТС

- Нећемо никога да терамо, одустао сам од тога да чезнемо за неким ко неће да буде за столом. Немам ту врсту комплекса и фрустрација које смо имали некада - рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд на самиту са ЕУ у Софији први пут наступио са Скопљем и Тираном као јединсвени фронт кад је реч о зеленим коридорима, што је врло добро, али да није његов посао да се меша у унутрашње ствари неке друге државе и да говори шта би за њих било добро.

Каже да би и за Приштину и за Подгорицу било боље да се придруже иницијативи.

- Било било би боље за њих да отовирмо границе, да роба иде без граница, да имамо фитосанитарне и ветеринарске инспекције нон стоп, да уштедимо седам посто трошкова, можемо да формирамо своје тржиште, да нас више цене у Европи пре него што постанемо део Европе - казао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)