ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Уверен сам у победу над вирусом, нове болнице и вакцине су кључне за то

Новости онлине

03. 12. 2020. у 21:21

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је вечерас на првом каналу Јавног сервиса, а главне теме су биле борба са вирусом корона и утицај пандемије на привреду наше земље.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Уверен сам у победу над вирусом, нове болнице и вакцине су кључне за то

Фото: Принтсцреен

Вучић је рекао да је уверен у победу над овим вирусом, и рекао да су за то кључна наша дисциплина, борбеност и воља.

- Али сам сигуран да је и вакцина кључна за то, а већ су почеле да пристижу у Србију - истакао је Вучић, и рекао да су за борбу са вирусом кључне и нове ковид болнице.

- Имаћемо 930 лежајева у болници у Батајници, са најсавременијом опремом. Ту ће бити лекари који ће одмах моћи да интервенишу. И поносан сам на нашу земљу, и на све лекаре који извршавају своју дужност. Погледајте Бањицу, за дан су попунили капацитете, али се нису либили да уђу у ковид систем - рекао је председник.

Одговор на оптужбе о цени изградње и срамне саботаже у болници

Председник је потом истакао да не разуме да неко може да буде против лечења болесника, и показао фотографије спаљених склопки из болнице у Батајници, које су непознати починиоци спржили упаљачима.

Фото: Принтсцреен

 

Он је потом одговорио и на све оптужбе о цени квадрата за изградњу болнице, која наводно износи 2000 евра, рекавши да је то урадила држава, и да Србија не штеди на лечењу својих грађана.

- Права цена је 1.171 евро по квадрату, а да смо ишли преко Канцеларије за јавна улагања била би 1.050, али би трајало две године дуже - истакао је председник, па додао:

- Знате, када неко помисли да се ми "уграђујемо" у болницу, питам се шта је у глави такве особе. Осим да би то он сам урадио. Ако мислите да неко краде, полазите сами од себе. Ми се боримо за нашу земљу, и за наше старије људе. Али овај вирус не бира кога напада. Данас ме је шокирала смрт директора "Београд пута", који је имао само 42 године.  - рекао је председник, и навео да је безброј пута био у Батајници, и контролисао радове.

Директорка нове ковид болнице се укључила у програм

У програм се потом укључила др Татјана Аџић Вукићевић, која ће бити директорка нове ковид болнице на Батајничком друму, а у коју ће први пацијенти бити примљени већ сутра. 

др Татјана Аџић Вукићевић/Фото: Принтсцреен

Она је истакла да ће ту радити најбољи лекари, који ће се старати о пацијентима са тежом клиничком сликом.

- Радила сам са најтежим плућним болестима, са туморима. Али овакве клиничке слике нисам имала у својој каријери. Сутра је велики дан и велики светац, и ја верујем да ћемо се заједничким снагама изборити. Стићиће нам први пацијенти, и то очекујемо са нестрпљењем - истакла је др Аџић Вукићевић.

Након обраћања докторке Вучић је потврдио да ће ковид болница у Крушевцу бити отворена 17. или 18. децембра. Председник је потом поздравио др Аџић Вукићевић, али и њену мајку са којом је разговарао телефоном.

- Желим да поздравим мајку докторке Аџић Вукићевић, која се много секира за њу, али ја сам сигуран да ће она својим знањем и експертизом успеди да излечи хиљаде пацијената.

Председник о "спутњику В" и "Фајзеровој" вакцини

Вучић је потом рекао да ми имамо велики број преминулих, али да је ипак много мањи проценат умрлих у односу на земље у региону, и рекао да за разлику од многих западних земаља ми хоспитализујемо већи проценат људи.

- Зато сам молио и тражио да болницу завршимо што пре, да би могли да спасемо животе што већег броја људи - нагласио је Вучић, и показао табелу недељног процента хоспитализације у односу на број регистрованих случајева.

Председник је истакао да је "спутњик В" вакцина већ стигла у Србију, а и да ће Фајзерова и друга цепива стићи у нашу земљу.

- Пре краја године стижу прве дозе Фајзерове вакцине, а пре краја фебруара или почетка марта добијамо 350.000 доза фајзерових вакцина. Транспорт је тежак, оне стижу у праху и биће мешане у Србији, а температура мора бити -70 током транспорта - открио је председник.

Он је потом истакао да бесни прави рат међу произвођачима вакцина, а затим је одговорио и антиваксерима, рекавши да нико није луд да продаје лек који убија људе.

- Све је више таквих теоретичара завере. Онај што ми је претио смрћу је рекао полицији да ми је претио зато што сам рекао да је земља округла. Али и поред таквих случајева, вакцинисаће се велики број људи у Србији - истакао је председник Вучић.

Он је навео да ће вакцине бити бесплатне, и да људи желе напокон да се врате нормалном животу, као и да ће вакцине то омогућити.

- Наша обавеза је да сачувамо животе овде. Да само један живот више сачувамо, истрпећу све критике, било из Брисела, или из Москве, Пекинга и Вашингтона. Није битно чија вакцина је у питању, већ да лечи људе и да је одобре наше агенције - истакао је председник, и рекао да ће Србија набављати вакцине искључиво легалним путем, и да их неће куповати на црном тржишту.

Фото: РТС

Председник је истакао да никада није довољно вакцина, али да се нада да ћемо набавити довољно за први талас имунизације, у ком ће бити вакцинисани најугроженији.

- Као што смо се постарали да направимо нове болнице, међу реткима у Европи, тако ћу се постарати да набавимо довољно вакцина. Можда нећемо бити први у свету, али нећемо бити последњи. Све што можемо да добијемо платићемо - нагласио је Вучић.

Економска питања, нови пакет помоћи и повећање плата

Вучић је рекао да Србија по питању економије не сме да заостаје, и да је немачка канцеларка Ангела Меркел, са којом је данас разговарао, задовољна стањем наше привреде. Потом се осврнуо на нове мере које сутра ступају на снагу.

- Свашта сутра ступа на снагу, па и нове економске мере, не само здравствене. Ове конкренте мере смо добили на папиру пре два дана, не раније, зато и сада ступају на снагу - одговорио је Вучић на питање зашто се тек сада скраћује радно време кафића, и рекао да се нада да ће нове мере бити на снази само овај и можда следећи викенд.

Председник је подсетио и да су продавнице у Србији пуне и да нема несташица, иако држава дневно плаћа чак 750.000 евра само за тестове на корону, и тако већ девет месеци.

- Време је да се многи запитају јесмо ли ми фер према својој држави. Трошкови су ненормално велики, а ми и даље стојимо, и то смо међу најбољима у Европи - рекао је Вучић, и говорио нагласио да је свако затварање велико оптерећење за државу.

Фото: Принтсцреен

- Управо зато ћемо ићи са новом рундом помоћи туристичком сектору. Креће нова исплата у нивоу једне зараде туристичким водичима, хотелијерима, туристичким агенцијама и рент-а-кар агенцијама. Чак 72.000 људи из сектора туризма ће добити помоћ у наредних десет дана - открио је Вучић.

Председник је затим причао о најављеној помоћи пензионерима, и рекао је да ће пред Светог Николу 1.720.000 пензионера у нашој земљи добити једнократну помоћ од пет хиљада динара, а од 1. јануара ће пензије бити увећане 5.9 одсто.

- То ће много значити сиромашнијим пензионерима, и веома сам срећан што смо тај новац успели да пронаћемо. То је 75 милиона евра, и за то су заслужни људи у Влади. Ми увек имамо уштеђевину и чувамо новац за црне дане, и то је сјајна вест за наше пензионере - истакао је он.

Вучић је рекао да је боље давати једнократну помоћ, него мењати пореску политику, и да његов циљ није да скупља политичке поене, већ да у ово тешко време сачува стабилно стање у земљи.

- Почетком године ће бити нових подстицаја, не могу сада да откривам много. Да подсетим само, биће повећање од 5 одсто за здравствене раднике, 3.5 одсто за јавни сектор, од 1. априла 5 одсто за све раднике, као и за војску - нагласио је председник, и потом говорио и о новим инвестицијама.

- Погледајте ово, највећи произвођач чоколаде "Бери Калебо" долази. Фабрика је као цео један мали град. Затим се гради и фабрика "Бросе" у Панчеву, где ће бруто плате бити 2.629 евра - нагласио је Вучић, и рекао да ће и у Инђији бити отворена фабрика "Тојо тајерс", као и да ћемо у новој фабрици "МТУ" правити моторе за авионе.

Фото: Принтсцреен

 

Такође је укаузао да се завршава и нова фабрика у Нишу, седма која је започета и која се завршава, док није било ниједне 2012. године.

Он је нагласио да је ситуација тешка, као и да имамо много посла пред нама, али да је убеђен да ће сви важни пројекти бити завршени на време.

- До Светог Николе следеће године се надам да ћемо завршити и ауто-пут до Пожеге. Морамо да престанемо да будемо губитници, и да научимо да будемо победници.

"Градићемо добре односе са Црном Гором, али смо обазриви"

Председник је затим рекао да се нада што бољим односима са Црном Гором, али да никога нећемо да терамо ни на шта.

- Протеривање амбасадора свакако није био пријатељски чин, и мислим да разлози које су они дали нису убедљиви. Ми смо поступили на врло цивилизован начин. Прва одлука је била рутинска, која се доноси одмах, а ми смо онда сели и решили да донесемо праву одлуку - навео је Вучић.

Он је рекао да је ужаснут нападима на Србију који стижу из Црне Горе, и рекао да се тамо издајници попут Секуле Дрљевића претварају у хероје, док се манипулише цитатима великих личности попут краља Николе.

- Ми поштујемо независност Црне Горе, и трудићемо се да градимо са Подгорицом што боље односе, али ћемо бити врло обазриви. Видим како поједини политички фактори почињу да доказују своје црногорство, а то се увек доказује нападима на Србе - рекао је Вучић, и додао да Србија неће предузимати непријатељске акте попут протеривања амбасадора.

Председник је потом рекао да би за Црну Гору било добро да постане део малог Шенгена, али да неће никога терати за сто.

- Ако ви ту не видите своју рачуницу, хоћете-хоћете, ако нећете не морате. Било би много боље за њих, да отворимо границе, да нам роба иде без граница, да имамо фитосанитарне и ветеринарске инспекције нон стоп. Можемо да формирамо своје тржиште, да нас сви цене у Европи - нагласио је Вучић.

Вучић о Вашингтонском споразуму и сусрету са Бајденом

Он је потом причао о Вашингтонском споразуму, и рекао да Србија поштује све што је потписано.

- Ја сутра разговарам са америчким секретаром за националну безбедност О'Брајеном, и причаћемо о томе. Верујем да ћу Бајдена видети у првој половини следеће године, на једном билатералном састанку. Ја са Бајденом имам одличне односе, али и даље верујем да је за нас боља била претходна администрација. За нас је главно да сачувамо Србе, и да им обезбедимо што бољи живот - истакао је Вучић, и рекао да је позиција Србије, али и позиција коју је данас изнела Ангела Меркел непромењена по питању преговора.

Фото: РТС

Он је рекао да је Приштина потписала ЗСО, али да по том питању није урадила ништа, и да Србија неће предузимати велике кораке док се све што је потписано не испоштује.

Председник о нападима опозиције и "издајницима"

Вучић је потом одговорио на оптужбе делова опозиције да је издајник, и рекао је да они не желе дијалог, већ само причају о њему.

- Они не неће са мном да разговарају. Па вечерас су ме назвали велеиздајником, а њихови медији ћуте на то. Што би они причали са неким као што сам ја, ко има само 1 стан а не 35. Што би причали са таквим сиротаном од председника. Погледајте ви то лицемерје, већ 24 сата причају о томе како је једна наша посланица говорила о њиховим медијима. Погрешила је, није требала то да каже. Само је требала да покаже грађанима са ким говори и какви су они. Али ја верујем да ће она постати искуснија у политици - рекао је председник.

Он је нагласио да је реторика о домаћим издајницима најприсутнија у медијима који су наклоњени опозицији, и да најчешће тако говоре управо о њему.

- А шта сам ја то издао, да ли је у моје време Косово постало независно? Да ли је у моје време донета одлука Међународног суда правде, на које се Приштина и данас позива? Јел су у моје време успостављене границе на Брњаку и Јарињу? Али ја сваки дан слушам како сам ја издајник, и како предводим хомосексуалне гологузане - истакао је председник, па додао:

- Ја такође нисам сагласан са тиме што је Атлагић рекао Секи Сабљић. Изашао је један њен политички интервју, и ни са једном њеном реченицом се не слажем. Али Марку је било непотребно да он карактерише и даје своју оцену каква је Сека Сабљић. Он је добар човек, професор из Крајине, и знам да то није намерно урадио - рекао је председник, и подсетио да су коментари стизали од људи који су прозивали Лазу Ристовског, Булета Гонцића и Ненада Јездића.

- Зато позивам посланике да не будемо као они. Свим људима које је овако нешто увредило желим да се извиним у своје и у име партије којој припадам - рекао је председник.

Вучић је потом подсетио да није само он на удару, већ и његова породица и деца, коју поједини медији често "повлаче" по насловним странама.

- Ти исти људи су ћутали више пута, када су мог сина Данила стављали на насловне стране због људи са којима је седео. Не морам да причам колико волим свога сина, и колико ме је то погодило. А шта су тек говорили о мом млађем сину, Вукану, који има три године, и за ког су рекли да мора да плати за то што ја радим.

Он је подсетио да су у свим медијима говорили о тобожња 24 стана Синише Малог, па чак и на јавном сервису где су томе посвећивали читаве емисије, а да сада сви ћуте о Ђиласовим некретнинама, и истакао је да је ипак веома важно водити дијалог, али да мора стварно и искрено да се разговара.

- Не могу да себи дају за право да раде оно што нама стално спочитавају - нагласио је Вучић.

Председник о лечењу Анике Манић и прикупљању новца за болесну децу

Данас су стигле и лепе вести, а то је да је скупљен новац за лечење мале Анике Манић. Вучић је рекао да је разговарао телефоном са мајком мале Анике, и да ће аника владиним авионом одлетети на лечење у Мађарску.

- Хоћу да се захвалим и мађарској Влади, Петеру Сијарту и Орбановом тиму који су рекли да ће чак дати новац док се не скупи цела цифра. Није ту био само проблем у новцу, већ и са лековима, који нису регистровани у Европи, ни у Данској, ни у Мађарској, већ у Америци.

Председник је потом рекао да се у целом свету деца лече СМС-ом, много више него код нас.

- Тамо дете да одведете код зубара морате скупо да платите. У ковид болницама у иностранству један дан за дете кошта 10.000 долара.

Фото: РТС

Вучић је рекао да подаци најбоље говоре о томе колико је држава помагала болесној деци, и изнео податак да је од 2008. до 2012. године укупан број деце чије је лечење плаћала држава био 84, док је у периоду од 2013. до 2020. по години лечено у просеку 423 деце о рачун државе. По години - нагласио је председник Вучић.

- Од децембра 2014. до новембра ове године, преко Буџетског фонда за лечење обољења, стања и повреда која се не могу лечити у Србији, у иностранство је упућено 606 деце - рекао је Вучић.

Он је навео да се од ретке болести, спиналне мишићне атрофије, - Постоји болест која је веома ретка, зове се спинална мишићна атрофија. Од ње се у овом тренутку лечи 37 људи, највише деце. Терапија кошта чак 540 000 евра за прву годину, а више од 200.000 сваке године до краја живота. Ми се стварно трудимо и боримо, и ја бих то замолио и све оне који се не слажу са нама, да се не радују ако болница касни са отварањем за један дан, да се не радују када се боримо са вирусом и болестима. За децу се и боримо, људи морају да схвате да ми нисмо неки монструми који неће да лече децу.

Вучић је на крају позвао политичке противнике да не нападају ничију децу већ да сви заједно радимо да би победили опасан вирус са којим се боримо.

- Да се ујединимо у борби против короне, она је наш непријатељ. Наши експерти су то и истицали, али људи нису схватали колико је то озбиљна болест. Сутра отварамо нову болницу у Батајници, за 15 дана у Крушевцу. Постављамо нове темеље за фабрике. И да навијамо за Србију, а не за корону. Ја не могу да разумем да постоје многи људи у нашој земљи који навијају за корону. Позивам и њих да обуку дрес Србије, и тако ћемо и да победимо. И желим да се захвалим грађанима Србије на стрпљењу и подршци, поготово нашим најстаријим суграђанима - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)