ОБЈЕКТИВ О АФЕРИ ВЕЗАНОЈ ЗА МОСТ НА АДИ: Ко су кључни људи окупљени око Ђиласа и како је шема функционисала?

Објектив.рс

02. 12. 2020. у 22:13

ОБЈЕКТИВ О АФЕРИ ВЕЗАНОЈ ЗА МОСТ НА АДИ: Ко су кључни људи окупљени око Ђиласа и како је шема функционисала?

Фото: З. Јовановић

ПРЕМА наводима портала Објектив.рс кључни људи у афери везаној за Мост на Ади су Драган Ђилас, његов кум Драган Јешић Јеша, бизнисмен Рајан Рајичић и некадашњи директор Јединице за имплементацију пројеката у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда Зоран Рубињони.

Привредник из иностранства који је обављао одговорну функцију у конзорцијуму који је градио Мост на Ади (аустријски “Порр тецхнобау унд умwелт актиенгеселлсцхафт”, словеначка “СЦТ Европа” и немачки “ДСД”) открива за тај портал, како је функционисала ова четворка.

– Градски функционер Зоран Рубињони се лично састајао са нама и преносио усмене Ђиласове налоге да се средства за наводни консалтинг током изградње Моста на Ади уплате грчкој компанији “Сеал цоммерциалс” С. А. Једини правни заступник “Сеал цоммерциалс” С. А. у коју су се сливали милиони од наводних консултанстких услуга био је Рајан Рајичић. Господин Рајичић је у ово време био у веома интензивној комуникацији са Драганом Јешићем, Ђиласовим кумом. Уколико повежемо чињеницу да је Ђилас био шеф Рубињонију, а да је његов кум Јешић интензивно сарађивао с Рајичићем, јасни су токови новца који је узет од нашег конзорцијума – коментарише за Објектив.рс страни бизнисмен који је обављао одговорну функцију у фирми која је градила Мост на Ади.

Како наводи тај портал компанија у Грчкој, коју је водио Рајичић, основана 2006. године, тек након што је усвојено идејно решење за градњу Моста на Ади, а уочи расписивања конкурса на ком су изабрани извођачи радова.

Такође, грчка фирма “Сеал цоммерциал” је ћерка фирма истоимене компаније са Панаме, која слови за “порески рај” и где фирме оснивају углавном они који желе да избегну плаћање пореза у матичним државама.

Како наводи Објектив.рс још једна чињеница чуди када је у питању компанија “Сеал цоммерциалс” и њене консултанстке услуге за Мост на Ади. Наиме, ова фирма у свом портфолију нема никакве грађевинске послове, већ је регистрована као предузеће за “пружање услуга комерцијално-трговинског агента у продаји бродова и резервних делова”!?

А коначан резултат овог удруженог подухвата је – како саговорник Објектива открива, уз достављену фактуру и уговор – грчкој компанији је за наводне консултанстске услуге исплаћено 2.491.506 евра!

Такође, саговорник наводи да је ово само једна трансакција, а да је фирми “Сеал цоммерциалс” на основу фиктивних рачуна исплаћено укупно око осам милиона евра.

Фото: Објектив.рс

Фото: Објектив.рс

Подсетимо, како су медији већ више пута писали, Драган Јешић је Драгану Ђиласу био не само кум, него и најближи сарадник.

– Јунајтед група купила је фирму Медија поинт од Драгана Јешића, који је несумњиво један од главних играча лидера ССП и који је захваљујући његовим јавним функцијама редовно на тацни добијао милионске послове с градом и државом – од јавних набавки, продаје огласног простора до повлашћених цена закупа у Београду – писао је лист Курир у августу ове године.

– Круцијални доказ да је Јешић са својим фирмама био само параван за Ђиласове комбинације је чињеница да је Јешићев потпис стајао на купопродајном уговору којим је тадашњи градоначелник Београда купио дуплекс на Врачару.

Фото: Објектив.рс

Јешић је био и директор фирме Шале (Цхалет), која је за Ђиласа, односно његове компаније и агенције, набављала некретнине по Београду. Једна од њих је била вила на Сењаку, коју је платио око милион евра, тврди Објектив.

Шале је 2013. постао власништво Ђиласове Мултиком групе. Јешића је на директорском месту наследила Ђиласова десна рука Јадранка Дринић. Фирма је у међувремену променила назив у Комити рил естејт (Цомитy реал естате) и директор фирме је Гојко Ђилас, брат лидера ССП – наводи се у поменутом тексту, закључује исти портал.

(Објектив.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milan

03.12.2020. 00:05

Ako je ovo tacno, dokle cemo o tome samo da slusamo. Zasto se tuzilastvo ne ukljuci i zavrsi sa ovim? Jel jeste ukrao pare ili nije? Ako jeste nek se ide na sudjenje ako nije da nas ne zamlacuju vise tim pricama