ВУК И ЂИЛАС ИДУ У ДВА ТАБОРА: Након гашења Савеза за Србију разишле се и две кључне странке удружене опозиције

Д. МИЛИНКОВИЋ

03. 12. 2020. у 07:20

ВУК И ЂИЛАС ИДУ У ДВА ТАБОРА: Након гашења Савеза за Србију разишле се и две кључне странке удружене опозиције

Фото Танјуг

САМО неколико месеци након што је формирана, Удружена опозиција Србије очигледно од ове недеље више неће постојати.

На раскидање иначе лабавих веза у овом опозиционом блоку, који је летос проистекао из Савеза за Србију, дефинитивно ће утицати одлука две кључне странке, Народне странке Вука Јеремића и Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, да формирају одвојене одборничке клубове у Скупштини града Београда.

Да крећу у соло политичко деловање у престоници најпре је саопштио ССП, који ће имати свој клуб од 13 одборника, заједно са синдикатом Слога и Покретом за преокрет.

Јеремић није крио да је ово за њега непријатно изненађење и узвратио је да ће и НС формирати свој одборнички клуб.

Вук Јеремић, Фото Д. Миловановић

Односи између Ђиласа и Јеремића нису били најбољи ни док су били заједно у Савезу за Србију, поготово због неких потеза овог опозиционог блока и покушаја лидера ССП да смањи утицај шефа Народне странке у овом савезу. До великог лома дошло је приликом неуспелог покушаја високог функционера НС Николе Јовановића да "прелети" у Ђиласову странку. Тај трансфер заустављен је након што су у јавност процурили снимци на којима Јовановић врбује чланове НС да пређу код Ђиласа и погрдно говори о некадашњем страначком шефу Јеремићу.

- Ми смо, и после непријатног искуства покушаја прелетања Николе Јовановића из НС у ССП, пружили Ђиласу руку сарадње и понудили формирање заједничке одборничке групе, али смо инсистирали да се на папир ставе принципи којима се гарантује да у будућности неће бити злоупотреба, отимања одборника и подривања партнерских организација, пошто је тога у СзС било - казао је Јеремић.

ЈОВАНОВИЋ ОСТАЈЕ "САМОСТАЛАЦ"

НЕКАДАШЊИ шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда Никола Јовановић изјавио је да неће бити део одборничког клуба ССП, Покрета за преокрет и Синдиката Слога, који би ове недеље требало да се формира.

Он је рекао да је "управо због неслагања да се крене у разбијање јединствене одборничке групе, поднео оставку на све страначке функције у НС, која је 2. јула донела одлуку о раздруживању".

Он је додао да је договор његове странке са ССП изостао, јер је до разлаза дошло "по вредносним питањима", наглашавајући да ти принципи очигледно нису били прихватљиви за Ђиласа и да су они одлучили да формирају сопствену одборничку групу. Из НС поручују и да су у недељу, у поноћ, обавештени да ће ССП формирати своју одборничку групу.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је било потпуно очекивано да дође до разлаза две кључне странке у Удруженој опозицији Србије:

- Ово није никакво изненађење, а агонија која дуго траје на опозиционој сцени сад је прерасла у озбиљну кризу чији се крај не назире. Пут ка прављењу алтернативе актуелној власти подразумева да кључни актери опозиционог блока постану прошлост. Прича о лошим медијским и изборним условима не може да буде алиби за предуга лутања и дезоријентисаност опозиције. Ови сукоби који предуго трају јасан су знак да је неким људима који воде опозицију једноставно истекло време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)