САВЕЗ СНС - СПС ЗА БЕОГРАД: Клачар о идеји Дачића да странке власти наступе заједно на предстојећим изборима

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

02. 12. 2020. у 08:00

ИАКО је до наредних избора остало више од годину, лидер социјалиста Ивица Дачић већ је изнео стратегију по којој би владајућа коалиција 2022. године требало да има једног председничког кандидата, заједничку листу за парламентарне, као и за градске изборе у престоници.

САВЕЗ СНС - СПС ЗА БЕОГРАД: Клачар о идеји Дачића да странке власти наступе заједно на предстојећим изборима

Фото Н. Фифић

Да ће се избори 2022. објединити најавио је вођа СНС и председник Србије Александар Вучић још у октобру, и пре него што је формирана актуелна влада, рекавши да ће се председнички и нови парламентарни избори одржати најкасније 3. априла 2022.

Образлажући своју стратегију, Дачић је за Спутњик рекао да је важно да се сакупе сви гласови на политичкој страни коју заступају странке које су тренутно у власти и да ова концепција не произлази из страха како би СПС прошао на изборима.

Извршни директор ЦЕСИД Бојан Клачар каже за, "Новости", да је Дачићева изјава пре "испипавање терена" него чврсто записана стратегија. По његовој оцени, заједничка листа на којој би били СПС и СНС кориснија је на градским изборима, него на парламентарним.

- На парламентарном нивоу СНС са традиционални партнерима има значајну подршку и без социјалиста. Без дилеме, СПС је и даље друга најјача странка, па и са лошијим резултатима од оних који је имао на последњим иборима, били би много више од цензуса. Уколико би ишли засебно, могли би да амортизују неке опозиционе странке са којима им се преклапа бирачко тело, међутим, та одлука ће зависити од СНС и Вучића, односно, од тога шта буду показивала истраживања јавног мњења да је боље - каже нам Клачар, уз напомену да ће СНС, СПС и СПАС имати координисану стратегију у кампањи како год буду изашли пред бираче.

ДИЈАЛОГ ПОЧЕТКОМ ГОДИНЕ

НАСТАВАК међустраначког дијалога очекује се почетком следеће године - рекао је јуче шеф парламента и лидер социјалиста Ивица Дачић.

Он је додао да треба да се разговара о формату дијалога којим ће посредовати ЕУ, јер неке странке нису у парламенту, као и да треба видети ко ће бити представници Европског парламента који ће у тим разговорима учествовати.

Што се тиче београдских избора, Клачар наводи да СПС ту нема уверљив цензус и да има мању политичку тежину него СПАС, па га не би изненадило да на том нивоу СНС и СПС иду заједно:

- Очекујем да у Београду СПАС иде одвојено, јер ће он доћи до оних бирача до којих СНС не може да дође. Самим тим, Шапић који има добре рејтинге не само на Новом Београду, него и на другим општинама, умањиће гласове за опозицију.

О томе шта би могао да буде мотив Дачића да се залаже за јединствен излазак на биралишта, Клачар каже да је тешко докучити, али да се чини да је то учвршћивање позиције СПС у будућој коалицији и порука за СНС да су лојалан и кооперативан партнер.

О опасности да се СПС "утопи" у СНС уколико не буде ишао самостално на изборе и да на неким наредним плати цех тако што ће бити заборављен од својих бирача, Клачар каже да је Дачић под том претњом стално јер има коалицију са огромним партнером:

- Самосталан излазак њима одговара због очувања идентитета, али, могуће је да је процена Дачића да је потребно да на још једним изборима сачува власт, јер и даље нема консолидоване опозиције која би преузела њихове бираче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)