ТИТА ОДМАХ ВРАТИТЕ У КУМРОВЕЦ: На Дан Републике СКОЈ поднео званичан захтев за исељавање Карађорђевића из Белог Двора, ПОКС им одговара

В. М.

01. 12. 2020. у 15:12

ТИТА ОДМАХ ВРАТИТЕ У КУМРОВЕЦ: На Дан Републике СКОЈ поднео званичан захтев за исељавање Карађорђевића из Белог Двора, ПОКС им одговара

Фото архива В. Н.

ДАН Републике одавно упокојене Југославије отворио је фронт између неких нових комуниста и монархиста.

Најпре су, уочи 29. новембра, представници СКОЈ затражили да се наследници династије Карађорђевић иселе из Дворског комплекса на Дедињу, а одговорио је ПОКС контра-захтевом - да се посмртни остаци Јосипа Броза пренесу у Кумровец.

Александар и Катарина Карађорђевић, Фото архива

Српска Краљевска омладина, која је заправо подмладак Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), осудила је јуче иницијативу Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) коју су оценили као срамну:

- То би значило да се потомци краљева Петра и Александра избаце из куће коју су њихови преци градили. С друге стране, Кућа цвећа подигнута је на бесправно отетом приватном поседу Милоша Савчића, коме у поступку реституције држава треба да врати земљу. Зато би маузолеј комунистичког диктатора требало да буде премештен у његов родни град у Хрватској, Кумровец - кажу омладинци ПОКС.

НЕ ПЛАЋАЈУ НИ КОМУНАЛИЈЕ

ЂЕНИЋ каже да је Дворски комплекс грађен народним новцем и да никада није ни био у приватном власништву Карађорђевића, већ да су га они само користили као резиденцију:

- Сада њиме располаже човек који ни не говори језик свог народа, чија деца живе у иностранству и који чак држави не плаћа ни комуналије.

Они наводе да СКОЈ "треба да научи да су краљеви, који су својим средствима подигли Бели двор, Петар и Александар, заслужни што је ослобођено и припојено у исту државу са Србијом, Косово и Метохија, Рашка област, Македонија, Војводина, Босна и Херцеговина и Српска Крајина, а да је Тито одговоран што је Уставом из 1974. године све то одузето Србији.

Фото И. Маринковић

Александар Ђенић, први секретар СКОЈ, одговара да је захтев ПОКС да се исели Кућа цвећа - неозбиљан и да није вредан коментара:

Фото А. Станковић

- Власти после рата јесу одузимали имовину крупних капиталиста, тадашњих тајкуна, који су на сличан начин као данашњи тајкуни долазили до новца, и то је био једини начин да се изврши прерасподела богатства у земљи у којој је било 80 одсто неписмених, а сваки други Београђанин је имао туберкулозу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dragan

02.12.2020. 01:34

Posavetovao bih sekretara SKOJ-a da razumno izvaga "Bratsvo i jedinstvo" (koje je prohujalo sa vihorom), sa mnogim drugim cinjenicama kao: Goli Otok, Ustav iz 1974-te , krvavi rat 90-tih "bratski sjedinjenog Naroda"..... . Nakon "vaganja" verujem da ce i Sekretar biti za Kumrovec.

Jrd

02.12.2020. 02:09

СКОЈ је настављач традиција терористичке организације која је пре другог светског рата била забрањена, треба их поново забранити. Званична резиденција Карађорђевића је била Нови двор на Андрићевом венцу, то је грађено из државног буџета. Дворски комплекс на Дедињу је био њихово приватно власништво и грађен је личним средствима. Наследнике пок. Александра Ацовића, који је био власник виле у Ужичкој 15 треба исплатити у новцу, али не само за имовину која им је отета, него им треба платити и најам за сво време од тренутка одузимања виле па до дана када закључе уговор. Нисам за измештање Куће цвећа, ни пса не бих изместио. Међутим, јесам за то да Београд добијке Музеј комунистичког терора.

Golub

02.12.2020. 07:47

Ovaj Djenic se malo pogubio . Beli dvor je imovina kralja , kao i stari dvor . To sto ga je Tito koristio u onom vremenu je bilo normalno , ali kome bi ga to on sada dao . Tita ne bi izmestao nigde jer sam u principu protiv diranja mrtvih. Treba smanjiti taj kompleks koliko je to moguce i ostaviti kao turisticku destinacuju . Inace vidi se da imaju problem dva dokona coveka koja ne vide gde sada i kako zivimo , pa da im to bude preokupacija .