У ВЛАДИ АЛБАНЦИ, ХРВАТИ И СЛОВАЦИ: При крај преговори о уласку представника мањина у извршну власт

Д. МИЛИНКОВИЋ

01. 12. 2020. у 15:11

У ВЛАДИ АЛБАНЦИ, ХРВАТИ И СЛОВАЦИ: При крај преговори о уласку представника мањина у извршну власт

Фото П. Милошевић

ПРЕДСТАВНИЦИ више националних мањина, готово је извесно, биће укључени у рад актуелног сазива владе Ане Брнабић. Осим традиционалних партнера напредњака из редова Мађара и Бошњака, своје кадрове у извршној власти требало би да имају и хрватска, албанска, словачка и ромска мањина.

Поводом спекулација да улази у Немањину као представник албанске мањине, Демо Бериша из Матице Албанаца каже, за "Новости", да до сада није било званичних разговора о томе:

- Уколико буде такве понуде, спреман сам да и лично дам свој допринос ономе што мислим да је најважније, а то је помирење и заједнички живот Срба и Албанаца. Имамо доста квалитетних кадрова и, ако добијемо позив, радо ћемо преузети одговорност - каже Бериша, који додаје да оно чиме се Матица бави највише одговара задацима новоформираног Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог који води Гордана Чомић.

ПРВИ САСТАНАК

МИНИСТАРКА Гордана Чомић одржала је прошле недеље први састанак са председницима националних савета националних мањина. Она је рекла да ће посебна пажња бити посвећена учешћу припадника мањина у јавном сектору, на свим нивоима јер, како је објаснила, "то није само број, већ доказ да се озбиљно мисли када се говори о постизању одговарајуће структуре запослених".

Као будући функционер овог ресора "виђен" је и Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, који би могао да буде именован за државног секретара. Жигманов, за "Новости", каже да конкретно о томе није било службених разговора:

САСТАВ Са седнице Скупштине на којој је изгласана Влада, Фото Н. Скендерија

- Било је начелног разговора на сусрету изасланства хрватских институција с председником Србије и СНС Александром Вучићем у августу, у Београду, када је он рекао да би представници хрватске заједнице требало да буду укључени у институције у којима се доносе одлуке, и то на свим нивоима власти - од локалних преко покрајинских до републичке. То је поновљено и неколико пута у јавности - била су чак спомињана места државног секретара, а о томе се разговарало и са амбасадором Хрватске у Београду Хидајетом Бишчевићем.

Гордана Чомић, Фото Н. Скендерија

 

Жигманов објашњава да су разговори на ту тему завршени када је реч о укључивању Хрвата у тела Покрајинске владе, где су добили три места - једног заменика и једног помоћника покрајинског секретара и место специјалног саветника за образовање на хрватском. Каже и да су у току разговори око укључивања политичких представника хрватске заједнице у тела власти у неколико локалних самоуправа у Војводини у којима има Хрвата у знатнијем броју, али да они још нису завршени. Жигманов наглашава да су заинтересовани само за оне позиције на којима се одлучује.

ЧЕТИРИ МАЊИНСКЕ ЛИСТЕ

У АКТУЕЛНОМ сазиву Скупштине посланике имају и четири листе националних мањина. То су Савез војвођанских Мађара, затим Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина, на челу са Шаипом Камберијем, као и листе из Новог Пазара које предводе Муамер Зукорлић (Странка правде и помирења) и Сулејман Угљанин (СДА Санџака).

Према незваничним сазнањима, у рад извршне власти требало би да буду укључени и политички представници Рома и Словака. Посланик СНС је истакнути ромски активиста Драгољуб Ацковић, и још двоје Рома су посланици у овом сазиву парламента, а требало би да буду заступљени и у Влади.

Председница Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатош каже, за "Новости", да још није било званичних разговора о учешћу у раду Владе, али да су припадници словачке заједнице у Србији спремни да се оваквом позиву одазову.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)