ШТА ГРАЂАНИ МИСЛЕ О ПРЕГОВОРИМА СА ПРИШТИНОМ? Резултати великог истраживања, чак две трећине не види мир међу Србима и Албанцима

В. Ц.

30. 11. 2020. у 18:25

ШТА ГРАЂАНИ МИСЛЕ О ПРЕГОВОРИМА СА ПРИШТИНОМ? Резултати великог истраживања, чак две трећине не види мир међу Србима и Албанцима

Фото: П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић

ВИШЕ од половине грађана Србије подржава дијалог Београда и Приштине, али не види могућност суживота Срба и Албанаца, показало је најновије истраживање Београдског центра за безбедносну политику.

Такође, они подржавају споразуме из Брисела и Вашингтона, али скоро три четвртине сматра да разговори нису ништа променили. Грађани још кажу да се не одричу Косова, док у исто време желе помирење и нормалне односе. Ипак, не мисле да овакви преговори воде томе.

Гро житеља верује властима и подржава решавање косовског спора, ипак, половина не зна шта је циљ преговора Београда са Приштином, наводе аутори истраживања. Отуда и скептичност у вези са исходима дијалога, будући да половина мисли да споразум никада неће бити постигнут, а тек четвртина верује да ће то бити у следећих три до пет година. Чак две трећине сматра да у скоријој будућности неће доћи до нормализације односа без обзира на исход дијалога, док остатак види споразум као предуслов за то. Зато две трећине сматра да неће бити мира између Срба и Албанаца на Балкану у блиској будућности.

Чак три четвртине грађана не би прихватило да косовски Албанци буду јавни званичници у Србији или да буду у браку са неким од чланова њихове породице, а две трећине одбија да им буду надређени на послу. Две трећине прихватило би, ипак, косовске Албанце као становнике исте државе и као комшије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)