ИНТЕРВЈУ Жика Гојковић: Хоћемо да променимо цео систем, а не власт

С. МАТИЋ

30. 11. 2020. у 14:00

ИНТЕРВЈУ Жика Гојковић: Хоћемо да променимо цео систем, а не власт

Фото архива

МОЖЕМО да сарађујемо само са странкама које су за промену накарадног републиканског система.

Најближе су нам оне које су за обнову Краљевине Србије, али и оне које имају јасан став да је краљевина нелегално и противуставно укинута 1945. године и спремне су да отворе то питање данас.

Овако у разговору за "Новости" лидер Покрета обнове Краљевине Србије, Жика Гојковић, коментарише своју недавну најаву о коалицији монархистичких странака.

о Кога очекујете у том савезу?

- Као блиске нама препознајемо покрет Владана Глишића, ДСС, Заветнике и још неке странке и удружења умерене деснице, али не само по овом питању, него и у великој већини других значајних тема за народ и државу. Нама нису важне функције, него заједничка борба и савез свих који имају јасну визију у сарадњи на програмским основама, а не по принципу да треба неког срушити, да би се дошло на власт.

Фото Танјуг

Tekst potpisa

о Може ли се у Србији применити рецепт из Црне Горе, односно излазак више опозиционих листа са једним циљем?

- У Црној Гори је постојала јасна алтернатива режиму Мила Ђукановића, док у Србији грађани ту алтернативу не виде у опозицији која је бојкотовала изборе. Нама је подједнако удаљена СНС, као и странке Вука Јеремића и Драгана Ђиласа. Сви они су имали прилику да покажу шта знају и умеју. За истинске промене потребна је промена система, а то значи промена облика владавине, из републике у монархију.

КАРАЂОРЂЕВИЋИ

о Ко је више заслужио да буде настављач монархије - Обреновићи или Карађорђевићи?

- Није суштинско питање ко је више заслужио, него ко једино то може да буде. С обзиром на то да наследника Обреновића и Немањића нема, то могу бити само Карађорђевићи. На крају, све то формално потврђује Скупштина Краљевине Србије.

о Кога ћете убедити у исправност повратка круне после више од пола века, ако се томе супротстављају чак и кафански аргументи да престолонаследник не зна српски?

- Лепо сте рекли "кафански аргументи". Већ смо успели да убедимо 47 одсто грађана, колико их према последњим истраживањима јавног мњења подржава неки облик обнове Краљевине Србије. Приближан проценат још није за ту идеју. Ако узмемо у обзир да је 70 година вршена пропаганда против краља, а монархисти застрашивани, ово је резултат који показује да је идеја монархије и даље дубоко укорењена међу Србима. Постоје политичари који перфектно говоре српски, али су успели да изгубе све што је краљ Петар створио.

о Зашто би краљ био гарант демократизације друштва, ако је то поредак у којем се рођењем стиче политичка легитимација?

- Краљ нема власт, али има врло важну улогу у држави где ауторитет црпи из народа, то је као да ванстраначка личност буде ујединитељ свих политичких странака око најбитнијих политичких и националних питања. И друго, можда још важније, краљ као нестраначка личност гарант је поштовања Устава и закона и може да јавно опомене сваког политичара ако прекрши своја овлашћења. Управо због тога што рођењем стиче нека права, краљ је независан од странака, тајкуна и других центара моћи у земљи и иностранству. То је огромна предност.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)