ОПТУЖНИЦА ЈЕ МЕЊАНА У ХОДУ: Списак злочина "Четворки" из ОВК вероватно није коначан

С. С. Р.

30. 11. 2020. у 13:20

ОПТУЖНИЦА ЈЕ МЕЊАНА У ХОДУ: Списак злочина Четворки из ОВК вероватно није коначан

Фото: Printskrin

ОПТУЖНИЦА која бивше припаднике ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија терети за ратне и злочине против човечности, убиства, мучења, киднаповања и принудна затварање у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године, мењана је у ходу од 24. априла, када су тужиоци обавестили јавност да је она подигнута.

У документима са којих је скинута ознака тајности, наводи се да је 24. јула поднета ревидирана оптужница.

У првобитном тексту се наводи да осумњичене терете само за убиство у Ораховцу и Урошевцу, али не и за мучења и окрутно поступање, па су и ова дела, поред ликвидације, увршћена у текст. Тако се до коначне верзије дошло 24. септембра.

Овај редослед ствари показује да тренутна оптужница можда и неће бити коначна, већ је могуће да буде дорађена. Тужиоци су истицали да и даље обрађују одређене податке које су прикупили приликом претреса кућа ухапшених. Саопштили су и да имају око 150 сведока, а велики део биће позван да говори у судници. За неке од њих биће тражена заштита, због проблема са нестанцима очевидаца у процесима пред Трибуналом у Хагу, посебно у случају Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)