ОСУЂЕН НА ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Слободану Марковићу (58) смањена казна за премлаћивање Биљане Кесеровић

О. МАТАВУЉ

30. 11. 2020. у 09:20

ОСУЂЕН НА ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Слободану Марковићу (58) смањена казна за премлаћивање Биљане Кесеровић

Фото О. Матавуљ

СЛОБОДАН Марковић (58) из Бањалуке у поновљеном поступку пред Окружним судом у Бањалуци осуђен је на три године затвора због бруталног премлаћивања суграђанке Биљане Кесеровић (53).

Суђење је трећи пут поновљено, а сада је дошло и до преквалификације оптужнице и Марковић је уместо за покушај убиства оглашен кривим за наношење тешких телесних повреда. У ранијим пресудама у два наврата је осуђен на пет година затвора, али је обе пресуде укинуо Врховни суд РС и поступак вратио првостепеном суду.

Злочин се одиграо 5. децембра 2016. у подземној гаражи зграде у Улици Светозара Марковића у којој Кесеровићева живи.

У пресуди се наводило да је Марковић детаљно испланирао напад и припремио средства за његово извршење. Под точак жртвиног "пежоа 3008" подметнуо је цепаницу, како би је онемогућио да се испаркира. Видевши да јој нешто блокира точкове Кесеровићева је изашла из возила и сагнула се да помери цепаницу и тада је Марковић насрнуо на њу и дрвеном палицом, која је била обмотана најлоном, ударио је у главу.

БИТНЕ ПОВРЕДЕ

ДБРАНА оптуженог у ранијим жалбама је наводила да је у првостепеним пресудама почињен велики број битних повреда поступка, те да је оптуженом нанесена неправда. За одбрану је најспорнија била квалификација кривичног дела, тврдећи да то не може бити покушај убиства. Наводили су и да је палица била обмотана дебелом чохом и да се њоме нису могле нанети озбиљне повреде.

Био је маскиран хируршком маском, а на себи је носио зелени комбинезон, качкет и хируршке рукавице. Жртва је од ударца пала, а он је наставио да је млати по телу, а чак јој је ударао и главом о асфалт. Два пута је покушао је да је угура у аутомобил у чему није успео јер му је жртва пружила отпор. Потом је покушао да је угуши комадом платна, који је она некако успела да склони с уста и почне да дозива помоћ. Њене повике чули су пролазници.

Марковић је почео да бежи, али су га два пролазника сустигла, савладала и задржала до доласка полиције.

Марковић је бивши директор Агенције за развој средњих и малих предузећа РС. Одређено време је провео у притвору, али је одлуком Врховног суда РС пуштен да се брани са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)