ВАНРЕДНИ САСТАНАК: Србија повукла одлуку о реципрочној мери протеривања црногорског амбасадора

Novosti online

29. 11. 2020. у 18:00 >> 18:53

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се вечерас са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем поводом најновијих дешавања у односима са Црном Гором.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК: Србија повукла одлуку о реципрочној мери протеривања црногорског амбасадора

Фото: Танјуг/Раде Прелић

18:59 - Премијерка је навела да се Влада Србије нада да ће се ово схватити као акт добре воље.

18:58 - - Први разлог за ову одлуку је регионална стабилност и пријатељство и партнерство са Црном Гором, а други важан разлог је то што су чак 30% становника Црне Горе Срби - рекла је Брнабић.

18:57 - Премијерка је изјавила да јој је жао због ревизије историје која је у току у Црној Гори, а пре свега у погледу тога да се Србија, као највећа жртва Првог светског рата, представља као окупатор.

18:55 - Србија је сагласна са изјавом амбасадора Божовића због које је протеран, као и 50 одсто грађана Црне Горе. Ова изјава, у којој он неколико пута позива на братство и помирење, не може да буде основ за протеривање - изјавила је премијрка.

18:54 - Влада Србије је ову одлуку донела на иницијативу председника Србије Александра Вучића, а после консултација са Србима из Црне Горе, навела је Ана Брнабић.

18:53 - Србија повукла одлуку о протеривању црногорског амбасадора!

18:51 - Председник Србије нас је позвао на разговор да се консултујемо око ове одлуке. Председник је подржава и разуме, Србија је реаговала потпуно нормално и примерно, у складу са Бечком конвенцијом. Председник нам је рекао да су конвенције важне, али да је живот важнији, као и наше пријатељство са Црном Гором - изјавила је Брнабић.

Председник, премијерка и шеф српске дипломатије разматрали су и друге спољнополитичке теме, пре свега односе са земљама у региону. Састанак је уследио дан након што је Црна Гора прогласила амбсадора Србије Владимира Божовића персоном нон грата у тој земљи, због, како је образложено, континуираног мешања у утрашња питања Црне Горе.

Србија је синоћ одговорио реципрочном мером, ускраћујући гостопримство амбасадору Црне Горе Тарзану Милошевићу.

Председник је састанак заказао у жељи да се спусте тензије, у складу с његовом регионалном политиком, која се увек држала идеје да Србија мора да води рачуна да не отежава положај Срба у земљама региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)