ПОЧЕЛИ ИЗБОРИ У СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ: Грађани по пети пут бирају градоначелника (ФОТО)

И.Р.

29. 11. 2020. у 07:42

ПОЧЕЛИ ИЗБОРИ У СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ: Грађани по пети пут бирају градоначелника (ФОТО)

Фото: И.Р.

ИЗБОРИ за градоначелника Северне Митровице почели су јутрос у седам сати отварањем 27 бирачких места у седам бирачких центара.

Према подацима Централне изборне комисије (тзв,) Косова, право гласа на овим изборима има 23.313 уписаних бирача, а они ће свој глас моћи да дају једном од четири кандидата која се боре за место градоначелника Северне Митровице.

Испред Српске листе и под редним бројем 123 налази се Милан Радојевић, док је независни кандидат Душан Милуновић под редним број 122.

Штиклирањем броја 121 глас иде албанском кандидату који је постављен испред Самоопредељења Ердену Атићу, док је кандидат Демократске партије Косова Фљорент Аземи под редним бројем 124.

Фото: И.Р.

Грађани Северне Митровице по пети пут бирају градоначелника, а за разлику од претходних изборних процеса, на овом је приметан мањи број чланова бирачког одбора, због ситуације са коронавирусом, па је уместо досадашњих седам, сада на једном бирачком месту по пет чланова.

Новина је и то што се ови избори одржавају без присуства представника ОЕБС – а који су до сада увек имали улогу посматрача и били су задужени за надгледање изборног процеса.

Бирачка места, на којима је улазак дозвољен уз поштовање епидемиолошких мера, отворена су у Сувом Долу, Бошњачкој махали, Микронасељу, Основној школи “Свети Сава”, Медицинској и СТШ “Михаило Петровић – Алас”.

 Ванредни локални избори за градоначелника одржавају се и у Подујеву где су у изборну трку ушли кандидат Самоопредељења Шпејтим Булићи, затим Неђми Рудари из Демократског савеза Косова, као и Наим Фетаху из Демократске партије Косова.

Иако се Северна Митровица и Подујево налазе у црвеној зони због повећаног броја оболелих од коронавируса и где је полицијски час на снази од 19 часова, тзв. косовско Министарство унутрашњих послова је прихватило захвет ЦИК – а и донело одлуку да се омогући слободно кретање грађана до 22 сата.

Председник Централне изборне комисије за Северну Митровицу Слободан Димитријевић рекао је за Новости да су сва бирачка места отворена на време и да за сада нема било каквих проблема.

- Појавили су се први бирачи и позвао бих све гласаче да искористе своје бирачко право јер су предузете све мере за безбедно одвијање гласања - рекао је Димитријевић.

Он није желео да коментарише изостанак представника ОЕБС наводећи да је то питање за Централну изборну комисију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)