СВИ СТАНОВИ БРАЋЕ ЂИЛАС КРОЗ СИТО: Све више захтева да се испита порекло имовине лидера ССП и његовог најближег сродника

В. Н.

27. 11. 2020. у 21:30

СВИ СТАНОВИ БРАЋЕ ЂИЛАС КРОЗ СИТО: Све више захтева да се испита порекло имовине лидера ССП и његовог најближег сродника

Гојко и Драган Ђилас

НЕКРЕТНИНЕ, фирме, рачуни и уштеђевина коју поседују лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас и његов рођени брат Гојко, могли би да буду међу првима "на удару" Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, када почетком марта почне његова примена.

И не само то, има и оних који позивају да се начином стицања богатства браће Ђилас позабаве и Управа за спречавање прања новца, али и Тужилаштво за организовани криминал.

Након писања појединих медија, али и тврдњи посланице СНС Сандре Божић, да јавности непознати Гојко Ђилас, брат председника ССП, поседује најмање 28 луксузних некретнина у најелитнијим деловима Београда, нижу се апели надлежним институцијама да започну истраге и ставе под лупу сваки квадрат у њиховом власништву.

Међу њима је и Владимир Орлић, члан Председништва СНС, који је оптужио Ђиласа да покушава да скрене пажњу са баснословне имовине коју поседују он и његов брат, и то тако што тврде да је на делу покушај да се брат Александра Вучића, Андреј, изједначи са његовим братом Гојком:

- Не може никад да буде једнак поштен човек, што брат Александра Вучића свакако јесте, са једним тајкуном који носи презиме Ђиласа. Баш као што не може бити једнак никада један стан који је брат Вучића купио на кредит, и то у швајцарским францима, и поштено га отплаћивао годинама уз све невоље које су задесиле свакога ко је ушао у ту врсту кредита, са некретнинама у самом центру Београда, које поседује Ђиласов брат Гојко, укупне површине од 1.700 квадрата. И то рачунајући само оно што је до данас откривено.

И шеф одборничке групе СНС у Скупштини Београда Александар Мирковић позива надлежне државне органе да испитају имовину Гојка Ђиласа и начин на који ју је стекао:

- Овде се намећу бројна питања, а основно је на који начин је дошао до толиких квадрата и станова у елитним деловима Београда. Како је могуће да један човек стекне чак пет станова у једној згради у Улици Велисава Вујовића од по 127 квадрата сваки, одакле му стан у Јеврема Грујића од чак 160 квадрата или у Улици Светозара Марковића од 105 квадрата? Док су грађани остајали без посла, фабрике се гасиле, а земља пропадала, једино коме је ишло у време режима ДС очигледно су браћа Ђилас, који су тај период искористили да од себе направе милионере. Од овог "дуета" нема богатијих људи у овом делу Европе.

СПОРНО ХУМАНИТАРНО УДРУЖЕЊЕ

ПРЕМА доступним подацима, удружење "Мултиком", а које појединци доводе у везу са куповином бројних некретнина, Драган и Гојко Ђилас основали су у новембру 2007, са још неколико сарадника. Према одлуци о оснивању, намена удружења је организовање хуманитарних акција и помоћ избеглицама и расељенима. У марту 2016. одлучили су да угасе удружење, јер оно, како су навели, не ради од 2014. и "не поседује никаква средства на рачуну".

Политички аналитичар и директор Центра за друштвено одговорне медије Марко Матић, с друге стране, пита да ли куповина 28 станова има везе и са удружењем које су Гојко и Драган Ђилас основали - "Мултиком", а које је требало да се бави збрињавањем избеглица и расељених лица. По Матићу, требало би да реагује Тужилаштво за организовани криминал:

- Док се бавио збрињавањем расељених и избеглица, Гојко Ђилас стекао је 28 станова. Где је смештао те људе? Да ли је то начин да се обогатите? Можда је станове правио за њих, па их је ставио на своје име? Колико избеглица живи у тим становима? Ово је случај за Специјално тужилаштво за организовани криминал - истакао је Матић за ТВ Пинк.

Марио Спасић, генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције "Транспарентност", каже, за "Новости", да у случају имовине браће Ђилас постоји озбиљна сумња да је реч о кривичном делу прања новца:

- То је питање које мора да буде испитано и од надлежног тужилаштва и од Управе за спречавање прања новца. Одакле једном политичару и његовој породици толика имовина и на који начин је она стечена? Да ли је овде реч о трговини утицајем и злоупотреби државних положаја на којима је Драган Ђилас био, и да ли је незаконито стечена имовина фиктивно пренесена на брата Гојка? Ово су питања на која морамо добити одговор јер основано сумњамо да се ради о политичком криминалу несагледивих размера.

НЕГИРАЊЕ ПРЕКО "ТВИТЕРА"

ОГЛАСИО се и Драган Ђилас, који тврди да није тачно да је његов брат Гојко продао луксузну вилу на Дедињу директору "Крушика", и то испод тржишне цене. Лидер ССП је на "Твитеру", између осталог, навео да његов брат има две некретнине, да нема управљачку функцију ни у једној фирми која има некретнине у свом власништву, као и да није отварао нити је био власник ниједне фирме у пореском рају у Делаверу, у САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)