БРНАБИЋ О СКАНДАЛУ У СКУПШТИНИ: Србија поносна на подршку коју даје мањинама

Novosti online

26. 11. 2020. у 18:40

БРНАБИЋ О СКАНДАЛУ У СКУПШТИНИ: Србија поносна на подршку коју даје мањинама

Фото архива

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је у парламенту да се поноси подршком коју Србија даље националним мањинама, иако Срби у земљама региона немају такав третман, и истакла да је само Националном савету албанске националне мањине у претходних шест година дала подршку од више од милион евра.

Одговарајући на изјаве посланика Шаипа Камберија да је истицање албанских симбола у Србији забрањено и жалећи се на однос државе према Албанцима, она је одговорила да је Србија отворено друштво и да представници мањина у њој уживају велика права.


Навела је да поред подршке Националном савету албанске мањине, у последњих шест година у износу од милиона евра, држава, каже, даје подршку и ученицима и студентима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, као и преко Министарства културе и информисања за културне програме, медије и инормисање на језику националних мањина.

Ту новчану помоћ за младе, економију и малим и средњим предузећима, додаје Брнабићева, Влада Србије даје кроз Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Истакла је да се тренутно у Бујановцу спроводи програм доделе бесповратних средстава за мала и средња предузећа у износу од 30 милиона динара, док је у последњих осам година држава за ту врсту подршке предузећима у те три општине издвојила више од 300 милиона динара.

Брнабићева је навела и да држава даје стипендије за школску 2019/2020. годину, коју је, каже, добило 300 ученика, а држава је за то издвојила 16,2 милиона динара.

Уз то, наводи, пет генерација студената из тих општина добија стипендије за студирање на факултетима у Новом Саду.Од 2009. године, истиче, ђаци прваци из Бујановца, Медвеђе и Прешева добијају школски прибор и ранчеве.

Током ковид кризе, наводи Брнабићева, у Бујановцу је запослен 21 здравствени радник, а у Прешеву 25.

Истакла је да је званично коришћење 11 различитих језика дозвољено у 42 локалне самоуправе, као и да више од 44.000 ученика похађа школу на једном од осам језика националних мањина.

- Чини ми се да национални савети и националне мањине имају у Влади Србије доброг партнера који је увек био отворен да их саслуша и увек ће слушати проблеме са којима се мањине сусрећу - рекла је Брнабићева.

Истиче да би била јако срећна да такав положај имају Срби у земљама региона, да могу да уче на српском језику и да добијају новац од влада тих држава да би сачували културу, традицију и писмо.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да је недавно започела разговоре са саветима националних мањина.

Каже да се на том састанку разговарало о измени и допуни закона о саветима националних мањина, измени и допуни закона о попису становништва, како се употребљава службени језик, писмо и симболи...

Најавила је да ће до 15. децембра бити још један такав састанак и позвала све националне мањине да укажу на своје проблеме како би се њихов положај у друштву још више унапредио.

- Србија гарантује права мањинама и има обавезу да слуша мањине - закључила је Чомић.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)