ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ: Вучић - Ово је потврда пријатељства две земље

Novosti online

26. 11. 2020. у 11:50

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ: Вучић - Ово је потврда пријатељства две земље

Фото: Инстаграм/mali_sinisa

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са Франком Ристером, министром Француске за спољну трговину и економску промоцију.

Потписан је Споразум између две владе о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији, након чега су планиране изјаве за медије.

Састанак је одржан у 11 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се потписивање Споразума између влада Србије и Француске односи на два пројекта - унапређење енергетске ефикасности у нашој земљи и почетак изградње метроа у Београду која ће, како је најавио, почети крајем следеће године.

Након потписивања Споразума са француским министром за спољну трговину и економску промоцију Франком Ристером, Мали је на прес конференцији изјавио да је вредност тог споразума 581 милион евра и да ће највећи део тог новца бити издвојен за метро.

Мали је навео да ће 127 милиона евра бити издвојено за пројекте унапређења енергетске ефикасности, а остатак, 454 милиона евра, за изградњу прве линије метроа.

Истакао је да ће линија метроа ићи од Макиша, преко центра града па до Миријева.

- Потписивањем овог Споразума ми испуњавамо и то обећање - рекао је Мали.

Мали је нагласио да су оба пројекта од изузетне важности за економски напредак Србије и додао да је изградња метроа и део плана "Србија 2025" који је представљен крајем прошле године, а који је вредан 14 милијарди евра.

Подсетио је да су део тог плана и улагање у путну и железничку инфраструктуру, изградњу водоводне и канализационе мреже, за пречишћавање отпадних вода, како би, истиче, до 2025. године просечна плата у Србији била 900 евра.

Мали је навео и да је унапређење енергетске ефикасности дистрибутивне мреже један од главних извора раста економије.

Подсетио је да међународне финансијске институције предвиђају да ће Србија имати најбољи привредни раст не само ове године, већ и следеће и 2022. године.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

н

Ристер је на почетку обраћања изразио саучешће поводом смрти патријарха Иринеја. Он је истакао да је Француска свесна значаја Српске православне цркве у српској историји.

- Изградња београдског метроа ће олакшати живот милионима људи - саопштио је Ристер и додао да успех овог пројекта наводи да се верује у добре односе две земље.

- Француска је један партнер који се ангажује са Србијом и упушта у пројекте овде у Србији - рекао је Ристер.

- Живела Србија, живела Француска!

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Велико ми је задовољсво што сам имао прилику да разговарам са господином Ристером и хоћу да му кажем једно велико хвала што је у време најснажнијег таласа и напада короне на Србију и читаву Европу дошао и показао колико је пријатељство Француске према нашој земљи - рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку обраћања.

- Данас су потписани важни споразуми. Модернизоваћемо електро мрежу. Остаје нам доста тешког посла да би за годину дана кренули у грађевинске радове - рекао је председник и додао да је ово важна линија за нас и за модернизацију Београда и Србије.

- Желим да се посебно захвалим председнику Макрону - рекао је Вучић и подсетио на његов историјски говор на Калемегдану.

Вучић је цитирао Макронове речи и додао да Француска не дугује Србији ништа сем поштовања и љубави које смо успели да сачувамо током свих ових годинама, рекао је председник.

- За мене је ово важан дан и потврда српско-француског пријатељства - нагласио је Вучић.

- Живела Француска, живела Србија! - завршио је своје обраћање председник.

Вучић је рекао да рачуна на подршку француских пријатеља на путу евроинтеграција.

- Једно питање које није лако за нас је питање Косово, а друго питање је владавина права - рекао је Вучић, и додаје:

- Покушаћемо да до половине следеће године отворимо два цела кластера, али да ће за то бити потребно много труда и рада, али и огромна француска подршка.

- Што се тиче цене метроа, ми још увек не можемо да кажемо коначну цену, зато што пројекат још увек није завршен, али могу да вам кажем овирну цену, а то је 4,4 милијарде, то су огромни новци - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

О увођењу мера, односу Француске према дијалогу Београда и Приштине и разговору са француским министром о новој вакцини председник је рекао:

- Суштина је у томе да је председник Макрон пре неки дан разговарао са Хотијем, разговарао је више пута самном. Он је организовао и конференцију, тако да, Фрнцуска је веома укључена и итекако прати односе Београда и Приштине.

- Што се тиче короне, данас је свакако најтежи дан за Србију, и мислим да ће још неколико дана број расти - рекао је предсеник.

- Још јутрос смо имали 47 мртвих, до два ће бити још више људи. Ситуација у болницама је за нас ужасно тешка, зато што кад примате на преглед свакога дана 10.000 људи и морате да сместите у болноце 1.000 људи, онда вам је јасно у каквој сте ситуацији - рекао је он и додао да се џаба граде болнице више него икада у историји ако сами нисмо дисциплоновани.

- Приближавамо се катастрофалном сценарију - рекао је председник Србије.

Када је реч о вакцини председник Србије је рекао да људима може да обећа да ће се трудити да Србија буде међу првим, малим земљама која ће набавити вакцине.

- Сви се трудимо да што пре дођемо до ње. Разговарамо и са Кинезима и Русима, са свима, али још је немамо. Трудимо се и даћемо све од себе да будемо први међу малим земљама који ће набавите неке значајне количине вакцине. Ми немамо научнике који ту вакцину могу да направе, Немачка, Кина, Америка, то је то - истакао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)