БОЈКОТ СЕРГЕЈЕВОГ ПЛАНА О БОЈКОТУ УНИЈЕ: Идеја бившег лидера ПСГ о "кажњавању" Брисела, због изјаве Вархељија, није наишла на подршку

Д. М. - С. С. Р.

26. 11. 2020. у 08:52

БОЈКОТ СЕРГЕЈЕВОГ ПЛАНА О БОЈКОТУ УНИЈЕ: Идеја бившег лидера ПСГ о кажњавању Брисела, због изјаве Вархељија, није наишла на подршку

Сергеј Трифуновић

ПРЕДЛОГ бившег председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића - да опозиција треба да бојкотује Европску унију, а због изјаве комесара за проширење Оливера Вархељија да "парламент има пун капацитет да спроведе реформе" - није наишла на добар пријем у остатку опозиционе сцене Србије.

На ову идеју стигли су коментари да ЕУ нема алтернативу, али и порука како опозиционари треба да збију редове и да се не ослањају превише на Европску унију, нити било кога са стране.

Бранислав Лечић, којег је једна фракција демократа изабрала за председника, каже за "Новости" да се овде стално заборавља једна важна ствар:

- Ми можемо да критикујемо парламент да је једнопартијски, али је он званична институција. И ми смо ти који треба да узмемо ствар у своје руке, а не да се стално понашамо као недоношче и да очекујемо да неко са стране, у овом случају ЕУ, решава наше проблеме. Политика ДС одувек је била да се залажемо за цивилизацију Србије на нивоу европских вредности. То је важно, а не да ли ћемо и формално постати чланица ЕУ.

Из Лиге социјалдемократа Војводине поручују да Европска унија нема алтернативу и да је идеја Трифуновића - погрешна и опасна.

- Та идеја је нарочито погрешна, јер долази од оних који представљају грађанске активисте и залажу се за грађанске идеје и демократизацију Србије. ЕУ је систем вредности, правила и односа за коју се грађани Србије морају борити, а државне институције на томе морају непрестано радити. Не смемо да дозволимо да се сваки пут, када европски званичници дају изјаву која се не свиђа појединим политичарима у Србији, одмах прави антиевропска хистерија и позива се на бојкот ЕУ - истакли су лигаши.

Из ове странке подсетили су да је њихов став био да је бојкот избора погрешан пут, јер ће "ЕУ и остали западни партнери у свету признати изборне резултате".

НАСТАВАК ДИЈАЛОГА

ДИЈАЛОГ власти и опозиције о реформама изборног система вођен је под покровитељством ЕУ пре избора у јуну. Како је најавио председник парламента Ивица Дачић, опет ће се разговарати следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)