СУДСКА ФАРСА У ПРИШТИНИ: Секретарица прво помагач, а сад убица! Нова оптужница о атентату на Оливера Ивановића све враћа на почетак

Д. ЗЕЧЕВИЋ

26. 11. 2020. у 09:00

ПРЕМА првобитној оптужници за атентат на Оливера Ивановића, његова секретарица и блиска сарадница Силвана Арсовић била је учесник криминалне групе док је сада осумњичена као директни учесник убиства без иједног доказа!

СУДСКА ФАРСА У ПРИШТИНИ: Секретарица прво помагач, а сад убица! Нова оптужница о атентату на Оливера Ивановића све враћа на почетак

Силвана Арсовић (лево)

Овако Ксенија Божовић, из Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", коментарише нову, трећу по реду, оптужницу коју је Специјално тужилаштво Косова по налогу Апелационог суда поднело у случају суровог злочина у Косовској Митровици.

Осим констатације да се уопште не размишља о животима осумњичених, који се терете без иједног конкретног доказа, Божовићева понавља и своје уверење да се од косовског правосуђа не може очекивати да расветли убиство Ивановића:

- На следећем рочишту 4. децембра, суђење се враћа на почетак. После три године некаквог судског поступка долазимо до почетка где се осумњичени поново изјашњавају о кривици. Зато се питамо шта је било са претходним поступцима.

И Јована Филиповић, адвокат одбране Силване Арсовић, истиче бројне нелогичности нове оптужнице, а као прву нејасноћу наводи укидање члана 33 који се односи на помоћ у извршењу кривичног дела који је заменио члан 89 који "каже" да су осумњичени починили кривично дело - тешког убиства.

- То се пре свега односи на Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Радета Басару и Силвану Арсовић који су раније "третирани" као помагачи, док им се сада ставља на терет да су, иако за то нема никаквих доказа, директни извршиоци кривичног дела - наводи Филиповићева.

Како додаје, следећа нелогичност је та да се њима ставља на терет да су починили и кривично дело злоупотребе службеног положаја, иако они нису особе које су биле на одређеном службеном положају.

- Иако се Жарко Јовановић и Драгиша Марковић, такође осумњичени, више не терете за дело преправљања доказа, у новој оптужници се наводи образложење тог кривичног дела, што је вероватно само пренето из првобитне оптужнице - констатује Филиповићева, која сматра да Специјално тужилаштво овом, трећом по реду оптужницом није испунило захтев Апелационог суда који је наложио да се она допуни или уреди пре свега у погледу тачног времена и извршења кривичног дела, односно особа којe су извршилe кривично дело као и средства којим је злочин почињен.

ДОДАЛИ ЈОШ ДВОЈЕ САУЧЕСНИКА

НОВОМ оптужницом наложено је да се осумњиченима, Недељку Спасојевићу, Марку Рошићу и Радету Басари који се налазе у притвору (прва двојица од 23. новембра 2018, а трећи од 16. октобра 2019) продужи мера притвора, а осталим осумњиченима Жарку Јовановићу, Драгиши Марковићу и Силвани Арсовић мера полицијског јављања замени мером кућног притвора. Најновијом оптужницом су обухваћене још две неидентификоване особе које се наводе као учесници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)